Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cărăşencele aflate în ultimul trimestru de sarcină, pacienţii dializaţi şi diabeticii se regăsesc în baza de date pentru urgenţe.

În cadrul videoconferinţei pentru situaţii de urgenţă ce a avut loc luni cu directorii instituţiilor deconcentrate şi cele din subordinea MAI s-au luat în discuţie măsurile obligatorii ce vor fi luate la scăderea temperaturii şi venirea zăpezii. „Pentru că facem parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, urmăm paşii aprobaţi în cadrul planului judeţean întocmit pentru aceste situaţii, ca orice instituţie cu atribuţii în acest sens. Din punctul nostru de vedere, pregătirea se face pe mai multe paliere. În primul rând, aşa cum am făcut şi în anii trecuţi, luăm în baza de date şi monitorizăm persoanele cu stări de sănătate ce pot fi afectate în caz de izolare din pricina zăpezilor sau a condiţiilor meteorologice deosebite. Ne referim aici la femeile însărcinate din mediul rural aflate în ultimul trimestru al sarcinii, persoanele dializate şi, la sugestia domnului prefect, lucrăm la întocmirea unei baze de date privind persoanele insulino – dependente cu diabet“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei judeţene de Sănătate Publică.

Baza de date remisă atât Instituției Prefectului cât şi ISU Semenic şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă conţine 70 de gravide din mediul rural aflate în ultimul trimestru de sarcină cât şi peste 100 de beneficiari de dializă la nivelul judeţului. „Baza de date cu diabeticii insulino-dependenţi va fi finalizată în decurs de câteva zile. Împreună cu consiliile locale de pe raza judeţului vom identifica spaţiile pentru găzduirea persoanelor fără adăpost atunci când temperaturile vor scădea drastic şi am putea avea victime căzute în spaţii publice. Încă nu am primit răspuns din partea consiliilor locale, însă există centrul de la Caransebeş specializat în acest sens“, a adăugat dr. Luca.

În baza aceluiaşi plan de intervenţie li s-a atras atenţia spitalelor din județ să aibă stocuri pentru situaţii de urgenţă, atât în ceea ce priveşte medicamentele şi materialele sanitare, cât şi cele necesare pentru asigurarea confortului termic. De asemenea, unităţile sanitare îşi vor dimensiona zone pentru persoanele fără adăpost cu probleme medicale şi care vor ajunge în unităţile de primiri urgenţe şi pentru care nu este necesară internarea. „Serviciul Judeţean de Ambulanţă, deşi nu mai este în subordinea noastră directă, şi-a pregătit anvelope de iarnă, echiparea celor cu tracţiune integrală, confortul termic şi şi-a dimensionat personalul pentru ture suplimentare în eventualitatea unor situaţii deosebite“, a mai amintit directorul DSP Caraş-Severin.