Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un număr de 150 de funcţionari din 40 de localităţi cărăşene au beneficiat de formare pe bani europeni.Începând de acum, cărăşenii care trec pragul autorităţilor administraţiei publice locale ar trebui să beneficieze de un tratament cel puţin echivalent cu cetăţenii parizieni. Şi asta pentru că ieri s-a încheiat, teoretic, un program prin care 150 de funcţionari publici cărăşeni – din 40 de autorităţi administrative locale urbane şi comunale – au fost şcoliţi pe banii Uniunii pentru a deveni europeni. În acest context, joi, 13 septembrie, sala de şedinţe a palatului administrativ judeţean a găzduit conferinţa de închidere a proiectului „Resurse umane – Formare profesională – Administraţie publică europeană“, iniţiativă implementată de către Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Iniţiativa s-a bucurat de un buget total de 615.797 lei, dintre care 600.000 de lei din fonduri structurale. Din aceşti bani, au fost derulate stagii de pregătire menite să contribuie la perfecţionarea abilităţilor şi pregătirii profesionale a funcţionarilor, în special a celor din funcţii de conducere, pentru a putea oferi un serviciu public profesionist, eficient, în sprijinul cetăţenilor judeţului.

Un număr de 24 de funcţionari au făcut o vizită de lucru în Anglia, 45 au beneficiat de cursuri de limba engleză, iar alţii de legislaţie, achiziţii, strategii de dezvoltare, audit intern, management financiar şi de proiect etc. În total, în cele 18 luni de implementare, s-au strâns 1.345 de zile de pregătire. Şi, după cum remarca Ion Imbrescu, secretarul judeţului, proiectul a atins şi câteva probleme de actualitate cu care se confruntă administraţia publică locală. La eveniment au mai fost prezenţi şi Marian Mihăilă, prorector al Universităţii Eftimie Murgu, precum şi alţi reprezentanţi ai mediului academic şi ai administraţiilor locale cărăşene.

Antoniu Mocanu