Caraş-Severin, Romania

VALEAPAI – În această săptămână sătenii s-au pus pe treabă şi i-au dat o mână de ajutor preotului paroh al localităţii, pentru a începe lucrările.

Mai vin şi veşti bune din acest sătuc pitoresc, unde oamenii se deplasează greu din cauza „drumului groazei“, cum au numit drumul care leagă localitatea de comuna Ramna, respectiv DJ 585, sau a podului peste râul Pogonici care riscă să se prăbuşească în orice moment. Încă de luni, mai mulţi tineri şi săteni au început să degajeze bălăriile din curtea fostului internat, împreună cu părintele Ionuţ Valentin Vatra. După ce a fost hirotonit preot, fostul diacon a fost instalat preot paroh în Parohia Valeapai, încă din iunie 2018. Parohia misionară, aparţine de Protopopiatul Reşiţa şi are 96 de familii, respectiv 199 de credincioşi. Biserica din sat are hramul „Adormirea Maicii Domnului“ şi a fost ridicată în anul 1834. La iniţiativa preotului, sătenii s-au mobilizat pentru a concretiza un proiect de reabilitare a fostului internat, acesta urmând să devină casă parohială.

Imaginile în prezent sunt încă dezolante, însă primul pas, dincolo de poartă, a fost făcut, curtea interioară a internatului fiind curăţată de vegetaţie. Cei care doresc să dea o mână de ajutor, întrucât costurile sunt mari, sunt invitaţi să se alăture acestui proiect, sprijinit şi de deputatul Luminiţa Jivan, fie în bani, fie în materiale sau mână de lucru.