Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un important eveniment adresat iubitorilor de filatelie și nu numai s-a desfășurat, vineri după-amiază, la Centrul Social „Frédéric Ozanam“ din Reşiţa.

Este vorba despre cea de-a patra ediție a expoziției filatelice „Etnic 2015“, cu participare națională și internațională, organizată de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa şi Asociaţia Filateliştilor din Reşiţa.

„Angajamentul nostru, al etniei germane, în manifestări filatelice este deja de mai mult timp cunoscut. Astfel, ne-am implicat încă din anii ’90 în activitatea filatelică județeană. În iunie 1992 am emis un prim plic filatelic ocazional, atunci dedicat celei de-a doua ediții a manifestării «Zilelor Literaturii Germane la Reșița», cu ștampila aferentă. De atunci, an de an, atât Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin cât și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița au editat și lansat nenumărate plicuri și ștampile filatelice ocazionale, iar în ultimii ani au organizat expoziții tematice la nivel municipal. Experieța acumulată până în prezent ne-a dat imboldul de a organiza ceva mai amplu și de consistență, cum este evenimentul din această seară (vineri, 6 noiembrie, n.r)“, ne-a declarat președintele FDG Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla.

Președintele Asociației Filateliștilor din Caraș-Severin, ing. Ioan Borca, ca și ceilalți membri ai juriului, a apreciat calitatea exponatelor și diversitatea temelor abordate. La final, s-au acordat următoarele distincții: Rodica Dârlă (Craiova) și Alexandru Negrea (Reșița) – Diplomă în rang de Argint; Ioan Felmeth (București) și Lorincz Tiberiu (Satu Mare) – Diplomă în rang de Argint mare; Gheorghe Ardeleanu (Bacău) și Mihai Balint (Reșița) – Diplomă în rang de Vermeil; Anton Schulz (Germania) și Nicolae Stan (Galați) – Diplomă în rang de Vermeil mare. Premiul special al juriului i-a revenit lui Nicolae Stan, din Galați. În cadrul aceluiași eveniment au fost lansate și două cărți: „Boabe de suflet“, a reșițeanului Paul Vasile, prezentată de dr.fil. Ada Cruceanu-Chisăliţă, și „Simbioza între perforarea timbrelor și francatura mecanică, România, 1872 – 1953“, semnată de Nicolae Stan din Galaţi.