Caraş-Severin, Romania

Ce-am aflat în urma scandalului cu Mircea Băsescu: frăţiorul prezidenţial nu e băiat rău, doar că nu e foarte deştept, aşa că a fost victimă sigură a anturajului său. Dacă nu-l pervertea Bercea, la ora asta era pe undeva prin Somalia, hrănind copiii orfani.

Cam acesta ar fi mesajul lui Traian Băsescu, din care nu lipseşte precizarea că Mircea e totuşi major şi vaccinat, deci nu e responsabilitatea fratelui mai mare. Ceea ce nu e totuşi un lucru prea bun, dovadă faptul că Eba, ţinută în frâu cum se cuvine de la Cotroceni, a putut da dovezi de prostie crâncenă şi fără să-şi ofere tăticul pe tavă duşmanilor. Ironic, nu? Supravieţuieşti mogulilor şi adversarilor politici numai ca să-ţi rupă gâtul propriul frate. De unde şi zicala „Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape“. Iar rudele cel mai aproape.

Poate aşa se explică şi de ce, de data asta, lacrimile prezidenţiale nu au mai impresionat. E mai uşor să plângi când îi tragi preşul de sub picioare lui Stolo decât atunci când Mircea încearcă brăţările de inox să vadă dacă ţi se potrivesc şi ţie. Eventual, să plângi de nervi. Dacă mai erau copii, probabil că Traian l-ar fi snopit în bătaie cu prosopul ud şi-l încuia în debara până-i dădeau drumul părinţii. Dar acum, ce să-i facă… Aia i-ar mai lipsi, să apară pe la Antene un filmuleţ cu preşedintele României fugărindu-şi fratele cu piciorul de scaun în jurul biroului.

Aşa că tot ce poate face e să ţină un discurs slăbuţ despre carenţele intelectuale ale fratelui mai mic (un fel de „Ce vină am eu că-i prost?“), încheiat apoteotic cu alegerea altruistă a justiţiei în dauna familiei. Ce mai, Traian Băsescu este un adevărat Junius Brutus al României moderne. Dacă va renunţa la cariera politică, aşa cum ne tot ameninţă, îl aşteaptă una de succes la Hollywood. Sau măcar la Bollywood.

Chiar şi aşa, e un viitor mai roz decât al celuilalt personaj care s-a dat în spectacol săptămâna trecută, şi care ar putea spera, cel mult, la un post la circ, pentru a distra publicul în pauze căzând în fund. Mă refer aici la inegalabilul premier al României, plagiator şi neobosit susţinător al nevinovăţiei mentorului său cazat în două rânduri la Rahova, şi care, fără să-i treacă prin cap să-şi dea demisia pentru astea, i-o cere acum lui Băsescu. Ceea ce înseamnă că Victor Ponta ar fi un preşedinte mai complet decât Traian Băsescu – este propriul său frate zevzec.

 

Ce n-am aflat în urma scandalului cu Mircea Băsescu (dar mă întreb datorită unui anumit tribun): Cât o fi dat Voiculescu pentru înregistrările cu frăţiorul năzdrăvan?

Nina Curiţa