Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nemţii din Banatul de Munte sărbătoresc în fiecare an tradiţionala manifestare de Făşang.Între Bobotează şi Postul Mare, etnicii germani din Banatul de Munte sărbătoresc Făşangul, printr-o serie de manifestări culturale şi artistice. Balul mascat, festivalul gogoşilor, sărbătoarea tăieţeilor, sunt doar câteva dintre evenimentele pe care Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin le organizează anual înainte de intrarea în postul Paştelui. În acest an, manifestările vor ţine aproape o lună, începând din 4 şi până în data de 21 februarie. Astfel, sâmbătă, 4 februarie, la sediul Forumului German din Reşiţa are loc sărbătoarea tăieţeilor pentru tineri, urmând ca marţi, 7 februarie, de prepararea tăieţeilor să se ocupe adulţii.

De asemenea, în perioada 9 –17 februarie, la Reşiţa, Bocşa, Rusca Montană, Oţelu Roşu şi Dognecea, sunt programate mai multe manifestări culturale: expoziţii de pictură şi sculptură, program de Făşang cu formaţia „Banater Bergland“ şi corul „Franz Sturmer“, urmând ca tradiţionalul bal mascat de Făşang să aibă loc în data de 18 februarie.

Sărbătoarea de Făşang se încheie cu o manifestare culinară intitulată „Sărbătoarea gogoşilor“, care va avea loc în 21 februarie, atunci când pe lângă degustatul gogoşilor etnicii germani vor avea parte de un program artistic interpretat de formaţia „Banater Bergland“, după cum ne-a informat preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, Erwin Josef Ţigla.

Roxana Bălan Nafiru