Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Asta spun hotelierii, care sunt de părere că toate acestea se datorează turistului cu fiţe de Austria.

Spre deosebire de alte staţiuni montane din ţară, în Caraş-Severin vorbim despre turism doar două zile pe săptămână – sâmbătă şi duminică. În restul zilelor, staţiunile cărăşene sunt aproape goale, astfel că, de luni şi până joi, multe unităţi de cazare au lacătul pus pe uşă.

Pentru a-şi atrage clienţii şi în cursul săptămânii, administratorii unităţilor de cazare de pe Muntele Mic au lăsat serios la preţ, astfel că, pentru cinci zile de schi, oamenii nu scot din buzunare mai mult de 100 de euro de persoană, în timp ce în weekend camera dublă costă 160 de lei. În acest preţ nu intră doar cazarea şi micul dejun, ci şi skipass-ul pe toate pârtiile, şi urcarea cu telescaunul.

„Această reducere, de aproape 50% din preţul de weekend, este de duminică seara şi până vineri dimineaţa. Avem preţuri bune şi pentru grupurile de peste 35 de persoane, care decid să urce pe munte în cursul săptămânii. Pentru această categorie de turişti, preţul unei nopţi de cazare, cu trei mese incluse, este de 60 de lei. Tot pentru grupuri avem oferte bune şi în weekend“, ne-a declarat Dumitru Cristinel Firu, administratorul unui hotel.

Camera cu patru sau opt paturi are preţuri cuprinse între 40 şi 60 de lei/zi. De regulă, aceste camere sunt preferate de tineri, care se ştie că urcă la munte în grup mare“, ne-a mai spus Dumitru Cristinel Firu.

Iubitorii sportului alb care urcă pe Muntele Mic în cursul săptămânii beneficiază de reduceri şi la echipamentele de schi sau snowboard. Astfel, închirierea pe o zi a unui echipament de schi costă 30 de lei, cu 5 lei mai puţin decât în weekend, şi 25 de lei/zi, pentru persoanele care închiriază echipamentul pentru cinci zile. În ciuda acestor reduceri şi oferte, cabanierii şi hotelierii spun că au ajuns să facă turism doar în weekend.

„Românii sunt simandicoşi. Nu e vorba de criză, cum vorbeşte toată lumea, ci de fiţe. Tot aud că românii pleacă la schi în Austria, că sunt preţuri mai bune acolo. Păi cum se poate aşa ceva? Cine schiază în Austria o săptămână cu 100 de euro?!“, se întreabă retoric Nelu Gherga, administratorul unei cabane de trei stele de pe Muntele Mic.

Administratorul unei alte unităţi de cazare de pe Muntele Mic, Ioan Suru, este însă de altă părere. Bărbatul consideră că lipsa investiţiilor din zonă îi sperie pe turişti: „Majoritatea turiştilor noştri sunt timişoreni, iar simplul fapt că drumul de acces către Muntele Mic este mai mereu impracticabil, îi sperie pe oameni. În plus, nu toate persoanele care iubesc muntele ştiu să şi schieze, iar gândul că trebuie să urce 40 de minute cu telescaunul, îi determină pe mulţi să rămână acasă. Situaţia ar fi cu totul alta, dacă am avea o telegondolă, care ar face ca accesul înspre munte să fie mai plăcut“.

Roxana Bălan Nafiru