Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii urbei vorbeau despre o deschidere, în sensul că reşiţenii se pot cununa oriunde pe teritoriul urbei, în schimbul unei taxe de 1.000 de lei.

O ştire a început să vuiască în liniştitul municipiu scăldat de apele Bârzavei. Potrivit informaţiilor difuzate, reşiţenii au liber de la administraţie să se cunune în vârf de deal, în braţele artezienei lui Lucaci, la Muzeul de locomotive cu abur sau, de ce nu, în faţa raionului de lactate de la Kaufland. Totul dacă ai de aruncat o taxă de 1.000 de lei. Ei, bine, lucrurile nu stau tocmai astfel! Şi asta pentru că există o lege care interzice un asemenea libertinaj. Reşiţenii se pot cununa în afara sediului destinat acestui scop doar dacă există motiv temeinic, potrivit legii. Deci nu oricum! Ce-i drept, taxa de 1.000 de lei rămâne în picioare. De fapt, în hotărârea votată de aleşii reşiţenilor scrie negru pe alb: „Se aprobă încheierea căsătoriilor în afara sediului special destinat acestui scop, respectiv Casa Municipală a Căsătoriilor, pentru motive temeinice, conform legii, sens în care se stabileşte taxa specială în cuantum de 1.000 de lei“.

Şi, da, din exces de zel, chiar aleşii reşiţenilor au căzut pe panta fericirii, cum că ne-am putea încinge cununia civilă pe toate coclaurile. În şedinţa ordinară a consiliului local de marţi, se vorbea despre ruperea barierelor rigidităţii birocratice pentru cei care dorescă să-şi unească destinele pe malurile Bârzavei. S-a vorbit despre o deschidere a administraţiei, în sfârşit, şi spre nunţile făcute în afara birourilor, despre exemplele altor municipalităţi, gen Arad, Oradea, Deva, Cluj Napoca, Târgu Jiu, unde se prestează astfel de servicii contra unor taxe de 1.000 sau 1.500 de lei. Totuşi, reşiţenii care sperau să scape de birourile prăfuite, de funcţionari plictisiţi de rutina cozilor, nu au nicio şansă.

Aşadar, în pofida a ceea ce visau mulţi, administraţia reşiţeană nu s-a deschis, pentru că n-o lasă legea. Aşa cum nu lasă legea românească niciunde în această ţară. Iar Casa nunţilor va rămâne spaţiul de uniune în faţa legii civile pentru cei mai mulţi dintre reşiţeni. Şi până la urmă nu-i o locaţie de aruncat. Casa Municipală se impune în peisaj prin sala destinată oficierii căsătoriilor civile, datorită mobilierului vechi, somptuos, impunător, care arată luxul de odinioară de sub cupola Vilei Klaus, de unde a şi fost adus la Reşiţa, scăpând astfel de peripeţiile prin care a trecut vila.

Iar cei care-şi vor uni destinele sub cupola Casei Municipale ar trebui să fie fericiţi! Excepţiile, care plătesc şi o taxă de 1.000 de lei în plus, sunt cazuri medicale, oameni nedeplasabili, situaţii speciale în care este necesar ca ofiţerul de stare civilă să facă deplasarea pentru proceduri şi nu invers. Am putea, deci, răsufla uşuraţi…