Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele două obiective au fost reabilitate pentru două dintre localităţile Reşiţei: Secu şi Doman. Valoarea acestora s-a ridicat la 100.000 de lei pentru Secu şi 60.000 de lei pentru Doman. Potrivit directorului de la Patrimoniu, Liviu Gârtoi, lucrările făcute în cele două locaţii au salvat practic cele două imobile, ajunse în stare avansată de degradare. „Dacă nu s-ar fi făcut aceste lucrări, am fi pierdut cele două clădiri“, a explicat acesta.

De ceva vreme, municipalitatea de pe Bârzava a încercat să-şi îndrepte atenţia şi spre reşiţenii din cartierele mărginaşe ale oraşului şi din localităţile aparţinătoare. Aşa se face că unele dintre ele au început să apară pe lista de priorităţi la asfaltări sau reabilitări de drumuri, la proiecte precum cele de extindere a reţelelor de apă şi canalizare etc. Şi cum în ultima vreme aleşii reşiţenilor au început să-şi ţină şedinţe şi în sânul comunităţilor locale din localităţile aparţinătoare, existenţa sau inexistenţa unor cămine culturale şi starea în care se află acestea au început să devină o problemă. Municipalitatea a demarat recent un proiect de reabilitare a acestui tip de aşezăminte, zilele trecute prezentând care este starea lucrărilor în cazul a două dintre ele: căminele culturale din Secu şi Doman.

Potrivit directorului de la Patrimoniu, Liviu Gârtoi, lucrările făcute în cele două locaţii au salvat practic cele două imobile, ajunse în stare avansată de degradare. „Dacă nu s-ar fi făcut aceste lucrări, am fi pierdut cele două clădiri“, a explicat acesta. Şi dacă în cazul localităţii Secu a fost vorba doar despre reabilitare, la Doman, oamenii nu mai aveau cămin cultural, pentru că acesta fusese revendicat şi retrocedat. Aşa că a fost folosit un alt imobil, un atelier-şcoală, care a trecut prin reabilitare, dar în plus, interiorul i-a fost recompartimentat. În acest fel, şi cei din Doman vor putea să-şi ţină nunţile sau rugile într-un loc adecvat. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la 100.000 de lei pentru Secu, respectiv la 60.000 pentru Doman, unde vor mai trebui alocaţi bani şi pentru drumul de acces.

Antoniu Mocanu