Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sancţiuni contravenţionale de peste 150.000 de lei, 13 persoane depistate muncind la „negru“, patru cazuri de invaliditate temporară de muncă şi un deces, acesta este bilanţul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin în octombrie.

„Luna trecută, inspectorii noştri au efectuat 298 de controale, din care 196 în domeniul relaţiilor de muncă şi 102 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, suma amenzilor aplicate fiind de 156.500 de lei. De asemenea, pe parcursul controalelor au fost identificate şi 13 persoane care munceau fără forme legale la şapte angajatori, aceştia din urmă fiind sancţionaţi cu amendă totală de 70.000 de lei.

De menţionat că la o singură firmă au fost depistate şase persoane care munceau fără contract. Acest lucru constituind abatere de natură infracţională, Inspectoratul a înaintat organelor competente un denunţ penal. Un denunţ penal s-a întocmit şi pentru un angajator care, în mod repetat, a stabilit pe statele de plată salarii mai mici decât salariul minim pe economie stabilit prin lege“, ne-a declarat Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin.

Pentru că în urma controalelor au fost dispuse 347 de măsuri ferme pentru remedierea deficienţelor constatate, ITM Caraş-Severin va urmări modul de îndeplinire a acestora şi va continua acţiunile de control.