Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe platoul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic din Reşiţa s-au aliniat efectivele de pompieri militari şi personal SMURD, pentru a sărbători Ziua Pompierilor din România. La manifestare au participat autorităţi judeţene, cadre militare în rezervă, dar au participat şi copii, în cadrul manifestării deja tradiţionale a porţilor deschise.

După o slujbă religioasă, atât subprefectul Anton Paulescu, cât şi col. Dragoş Mateescu au dat citire ordinelor ministrului Administraţiei şi Internelor şi al inspectorului general al IGSU de felicitare a pompierilor români. Cu aceeaşi ocazie, au fost înaintaţi în grad, la termen pompieri militari.

„Cu prilejul sărbătoririi a 164 de ani de la bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti – act eroic al pompierilor militari în apărarea Revoluţiei de la 1848, la sediul ISU Semenic din Reşiţa au fost desfăşurate o serie de activităţi. Atât miercuri, 12 septembrie, cât şi joi, au avut loc manifestări legate de instruirea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, a inspectorilor de protecţie civilă din judeţ, dar am şi deschis porţile publicului pentru a arăta utilajele şi tehnica de intervenţie cu care pompierii cărăşeni îşi îndeplinesc misiunile“, a precizat col. Titus Susan, inspectorul şef al ISU Semenic.

La standurile amenajate în curtea inspectoratului, au fost expuse atât proiectile dezamorsate cât şi unelte sau uniforme ale luptătorilor cu focul. Punctele majore de atracţie pentru copii au fost barca pneumatică şi hobby-urile unor lucrători ISU Semenic.

„Am considerat ca, pe lângă activităţile profesionale, să prezentăm şi ocupaţii mai puţin obişnuite pe care le au pompierii, ce ţin de latura lor sensibilă. Sunt colegi care sculptează, care fac origami şi care scriu poezii. E important să avem şi hobby-uri şi susţinem acest lucru, pentru că ne bucurăm să avem printre noi astfel de oameni“, a mai amintit col. Susan. Aşa cum era de aşteptat, mai mulţi dintre copiii prezenţi la acţiuni au declarat în cor că doresc să devină pompieri pentru a lupta cu focul ca şi cei pe care i-au admirat joi.

Flavius Rotariu