Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După o săptămână în plus de vacanţă, anul şcolar 2012-2013 debutează luni, 17 septembrie.

Din această zi, două generaţii de elevi păşeşc pentru prima dată în sălile de clasă, printre cărţi şi poveşti, urmând să descifreze tainele trecutului, prezentului şi viitorului. Clasele I şi cele pregătitoare se vor reuni cu „elevii cei mari“ pentru a sărbători deschiderea anului şcolar.

La Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 din Reşiţa, festivităţiile prilejuite de această zi vor debuta la 9.00. La aceeaşi oră se vor reîntâlni după trei luni de vacanţă şi elevii de la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“, iar tinerii de la Liceul de Artă „Sabin Păuţa“ vor începe anul şcolar la 10.00. De asemenea, pentru Şcoala populară de artă „Ion Românu“, festivităţile de deschidere vor începe la ora 17.00.

În Caraş-Severin sunt 163 de clase pregătitoare. Dintre acestea, doar 60 sunt omogene. Restul de 103 sunt simultane de tipul 0 cu 1, 0 cu 2, 0 cu 3, respectiv 0 cu 1, 2, 3. După cum ne-a informat insp. şc. gen. adj., prof. Ioan Benga, s-a evitat constituirea claselor simultane cu clasa a IV-a întrucât, fiind în ultimul an de învăţământ primar, elevii din acest nivel şcolar au o situaţie specială.

Pentru aceste clase au fost formaţi 159 de profesori, urmând ca alţi patru să fie instruiţi în această perioadă. Conform conducerii învăţământului cărăşean, per total, anul şcolar 2012-2013 poate începe în condiţii optime. Cu mici excepţii precum Şcoala cu personalitate juridică Bucoşniţa şi Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa.

Lavinia Predescu