Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Top 100 datornici la Fiscul cărăşean figurează, alături de afacerişti, primării, ocoale silvice şi protopopiate.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Caraş-Severin a realizat un nou top 100 al datornicilor din judeţ, obligaţiile restante înregistrate de către aceştia la finele lunii martie cumulând aproape jumătate (48,81%) din totalul datoriilor întregului judeţ!

Este vorba despre 51,85 milioane de lei, ce nu cuprinde datoriile marilor contribuabili, administraţi de o instituţie din Capitală. În top 100 figurează, evident, şi clienţi obişnuiţi ai celor de la Finanţe, aşa cum sunt o parte dintre sateliţii bătrânei industrii reşiţene, societăţile din domeniul gospodăririi oraşelor, care suferă de „tragedia serviciilor publice“, despre care amintea cineva, sau unele dintre cluburile sportive.

Prima poziţie revine tot Gostrans-ului din Anina, care are o datorie de 4,26 milioane de lei. Tot din Anina, administraţia locală figurează, pe locul 39, cu un debit de 373.563 lei, care ar trebui să dea de gândit fiecărui cetăţean chemat la ghişeele primăriei, să-şi plătească dările sau amenzile.

Sub semnul acestor zile sfinte, să trecem şi la capitolul „Daţi Cezarului cele ce sunt ale Cezarului!“… Un deloc onorabil loc 8 revine Protopopiatului Ortodox din Oraviţa, pentru o datorie de 992,319 lei. La poziţia 24, găsim Protopopiatul Ortodox Român din Caransebeş, cu un debit de 554.588 lei, la 49, pe cel din Reşiţa, pentru 301.638 lei, la 55, pe cel din Băile Herculane, cu 241.720 lei. Dar pe listă figurează şi fundaţii de tineret, câteva „sărace“ ocoale silvice şi multe alte afaceri care se cred scutite de la plata dărilor către stat…

Antoniu Mocanu