Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministerul Agriculturii a publicat o serie de precizări privind acordarea banilor pentru culturile calamitate de secetă. Aşa cum Jurnal de Caraș-Severin a mai scris până acum, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a decis să acorde un ajutor, în sumă de 100 de lei la hectar, tuturor producătorilor agricoli ale căror recolte au fost compromise din cauza lipsei de precipitaţii.

Recent, ministerul de resort a făcut şi unele precizări, ce trebuie avut în vedere de către beneficiari pentru a primi ajutorul de minimis. Aceştia trebuie să exploateaze suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un hectar şi maxim zece hectare, inclusiv; să nu renunţe la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat; să formuleze cereri de sprijin financiar, la Direcţiile pentru agricultură judeţene în a căror rază teritorială se află suprafeţele în cauză. În situaţia în care un producător agricol deţine în exploataţie suprafeţe de teren arabil care sunt situate în unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, autorităţile au obligaţia să-i încadreze pe aceştia în plafonul maxim al ajutorului de minimis.

De asemenea, plafonul maxim al sprijinului financiar în cadrul schemelor de minimis nu poate depăşi echivalentul în lei a 7.500 euro/beneficiar/3 ani, potrivit prevederilor art.3, alin (2) din Regulamentul (CE) nr.1535/2007. Primesc ajutorul de minimis atât fermierii care sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul în curs, cât şi aceia care nu sunt cuprinşi în aceste evidenţe pentru campania de plăţi pe suprafaţă 2012. Nu în ultimul rând, agricultorii trebuie să facă dovada exploatării terenurilor şi existenţei culturilor agricole, printr-o adeverinţă eliberată de APIA.

Termenul limită pentru depunerea documentelor la Direcţia Judeţeană Agricolă este 15 octombrie 2012, iar sprijinul financiar se va acorda, începând cu data de 1 noiembrie a.c, menţionează Ministerul Agriculturii.

Roxana Bălan Nafiru