Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Patrimoniul” numără aproape 100 de camere de filmat, 17 proiectoare, zece aparate foto, nouă editoare de film și 150 de role de film pe 8, 16 și 35 mm. Vorbim despre micul muzeu de tehnică foto-video adăpostit de Universitatea „Eftimie Murgu”.

Muzeul a apărut la ideea lui Andrei Bălbărău, președintele Asociației Studențești Cogito. Apoi a apărut ideea unui cineclub, care numără 15 membri. Se dorește îmbogățirea numărului de exponate, astfel că Andrei face apel la posesorii de filme și accesorii foto-video vechi să le doneze muzeului. În acest fel, materialele vor fi valorificate și lăsate generațiilor viitoare. Totodată, membrii cineclubului sunt deschiși spre pasionații în domeniu și spre cei care au nevoie de sprijin și îndrumare.

Două tabere de profil și participarea la Festivalul Analogmania sunt „performanțele” de până acum. Până în anii ’70, în incinta UEM funcționa cinematograful „23 August“, fosta cabină de proiecție fiind apoi închisă. În 2007, Andrei s-a gândit s-o valorifice. „Conducerea UEM a fost de acord. Așa a apărut ideea muzeului, pentru care trebuiau exponate. Am început să caut pe internet și-am găsit tehnică veche la prețuri bune. Am făcut achiziții din banii mei și-am primit și donații. Totodată, am descoperit și oameni care lucrează în domeniu și care m-au îndrumat”, își amintește Andrei.

Majoritatea exponatelor au fost achiziționate în ultimii trei ani. Apoi, cu sprijinul UEM și al Casei de Cultură a Studenților (CCS), au fost organizate tabere de profil, pe muntele Semenic (2013) și la campusul universitar de la Coronini (2014). „Taberele au durat patru zile. Am popularizat ideea pe internet și am selectat 20 de participanți din țară. Anul acesta vrem să organizăm o tabără la Reșița”, a mai spus Andrei.

La fel ca muzeul, cineclubul a luat ființă anul trecut. Membrii săi se întâlnesc în week-end, în funcție de programul fiecăruia. „Participarea la Festivalul Analogmania desfăşurat anul trecut la Timișoara a însemnat și realizarea primului scurt metraj, pe care l-am proiectat ulterior în cadru restrâns. Până atunci, făcuserăm doar teste”, a încheiat Andrei.