Caraş-Severin, Romania

MĂURENI – În jur de o sută de cetăţeni ai comunei Măureni s-au adunat, în frunte cu primarul Brian Filimon, pentru a protesta, vinerea trecută, împotriva distribuitorului de energie care-i tratează cu nepăsare. Şi dacă oamenii au protestat, am vrut să aflăm dacă Enel-ul s-a trezit sau dacă a rămas în aceeaşi transă a indiferenţei.

Şi am aflat: reprezentanţii Enel au avut aceeaşi reacţie ca şi gâştele din Gara Măureni atunci când trece trenul. Adică niciuna, după cum ne mărturiseşte edilul comunei.

Trebuie, totuşi, să spunem că în momentul protestului, noi am văzut o schimbare de atitudine, însă din partea cetăţenilor. La ora la care trebuia să debuteze manifestarea, vizavi de căminul cultural, se adunase o mână de oameni numărând mai puţine suflete decât cele de la birtul de peste drum. Adunarea s-a conturat, birtul s-a golit, iar autorităţile şi-au făcut pregnant simţită prezenţa. Două autospeciale ale jandarmilor şi trei ale Poliţiei au fost la faţa locului.

„Treci mă, pe la trecere“, striga, disperat şi insistent, unul dintre cetăţeni către altul. „Băi, n-auzi? Treci mă, pe la trecere!“. După repetarea insistentă a mesajului, destinatarul s-a prins că intersecţia pe care voia s-o taie la picior era flancată de cele trei autospeciale ale IPJ. Aşa că, dacă nu curge prea fluent curentul Enel prin cablurile Măureniului, măcar vreme de două ceasuri oamenii au traversat strada pe la trecerea de pietoni…

A.M.