Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele două „vicii“ se află pe locuri fruntaşe în clasamentul privind cauzele generatoare ale accidentelor rutiere.

Poate cel mai îmbucurător lucru care se desprinde din analiza efectuată de Serviciul Poliţie Rutieră pe primul semestru al acestui an este faptul că, pentru al patrulea an consecutiv, se înregistrează scăderi în ceea ce priveşte numărul şi consecinţele accidentelor de circulaţie.

„Ne place să credem că avem şi noi un merit în această scădere pentru că, până la urmă, asta este esenţa activităţii noastre – să protejăm viaţa şi integritatea semenilor noştri. Doar cine greşeşte este sancționat atunci când este depistat, pentru că nu avem plan de amenzi. În ansamblu, cauzele generatoare au rămas cam aceleaşi: dacă la nivel de ţară pe primul loc este indisciplina pietonală şi pe al doilea viteza excesivă, în Caraş-Severin este invers – viteza e pe primul loc. Şi depăşirile neregulamentare se află în primele cinci locuri, alături de consumul de alcool. Au crescut şi evenimentele produse pe reţeaua stradală din localităţi. Legat de alcool, sunt şi accidente ce ţin de anecdotă, când conducători auto «nevinovaţi» se aleg cu dosar penal după ce sunt loviţi de un alt autovehicul în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Numărul dosarelor penale pentru alcool este aproape dublu faţă de cel al contravenţiilor pentru acelaşi lucru“, ne-a declarat comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Poliţiei Rutiere Caraş-Severin.

În primul semestru al acestui an s-au produs 58 de accidente grave, dintre care 11 soldate cu morţi, 66 cu răniţi grav şi 27 cu răniţi uşor.

Flavius Rotariu