Caraş-Severin, Romania

PRIGOR – A doua acţiune din proiectul „Turist în Banat“ s-a desfăşurat zilele trecute la alte două mori din comuna Prigor: Boldeasca Bătrână şi Boldeasca Nouă!

Dacă la prima acţiune a voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat moara de la Borlovenii Vechi a fost repusă în funcţiune, la cea de-a doua, alte două mori de apă abandonate au fost curăţate şi îngrijite. Cu efortul depus de voluntari, Boldeasca Bătrână şi Boldeasca Nouă vor putea fi de acum vizitate de turişti.

„În a doua zi a acțiunii de la Prigor ne-am instalat în locația cunoscută sub numele <<Balta Neagră>>. Aici, într-un cot al Nerei, există o poiană minunată în care, cu mult timp în urmă, localnicii au construit două mori de apă, astăzi abandonate: Boldeasca Bătrână și Boldeasca Nouă. Cu toate că zona este cunoscută și frecventată de tinerii din localitate, mai ales vara, când vin la scăldat, turiștii care trec pe Via Transilvanica au slabe șanse să o descopere. Ne-am propus să reamenajăm zona și, bineînțeles, să facem ceva pentru cele două mori de apă. A fost nevoie de mult efort pentru a curăța locul, pentru a cosi suprafața mare și de a elibera cele două mori cuprinse de vegetație. Una dintre mori avea un zid distrus de hoți (inițial era susținut de o șină de cale ferată, care a fost furată pentru a fi dusă la fier vechi). Așa că ne-am apucat să îl reconstruim, am pus în siguranță construcția și am reușit, până seara, să ridicăm din nou zidul. Ambele mori le-am curățat și îngrijit pentru a putea fi vizitate și a se păstra pentru generațiile viitoare. Alte echipe de voluntari s-au ocupat de amenajarea unor trepte, de construcția unei măsuțe și a unei vetre unde seara am organizat un frumos foc de tabără sub cerul înstelat. Mare ne-a fost satisfacția să vedem, la final, transformarea incredibilă a locului, după numai o zi de muncă!“, au precizat cei de la Acasă în Banat. Următoarea acțiune din cadrul proiectului „Turist în Banat“ este programată pentru luna iulie.

JCS-Nicoleta Moraru