Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A cunoscut deopotrivă gloria şi gustul amar al căderii de la înălţime, însă n-a abandonat lupta cu viaţa, ridicându-se, iar şi iar, prin întoarcerea spre sine şi la prima dragoste, scrisul.

Odată cu vizita sa în redacţia noastră, Ionel Sporea anunţa în această primăvară că avea să iasă de sub tipar şi cel de-al treilea său roman, intitulat „Iubiri nesfârşite pe lacrimi de plumb“. Cartea a ieşit, într-adevăr, recent de sub tipar, fiind publicată la editura clujeană „Ecou Transilvan“, luna iunie dovedindu-se o lună de foc pentru autor, întrucât au urmat lansările în mai multe localităţi, într-un turneu de promovare. Romanul s-a lansat mai întâi la Cluj-Napoca, apoi la Arad, iar zilele trecute la Reşiţa, la Centrul German „Alexander Tietz“, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură a Judeţului Caraş-Severin.

„Ţinând cont că eu sunt din Bocşa, unde eu am mai făcut o lansare cu celelalte cărţi, mi-am zis că nu pot să ratez să fie şi acest oraş din circuitul lansărilor mele, a subliniat autorul. Cartea vine, de fapt, în continuarea celorlalte volume, deci voi lăsa cititorii să descopere, fiindcă sunt lucruri foarte interesante, iar ceea ce vreau eu să transmit este faptul că iubirea nu are vârstă şi este cel mai frumos dar pe care Dumnezeu ni l-a dat“.

Despre autor şi scrierile sale, dr. fil. Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură, a precizat: „Este prima oară când îl prezentăm pe Ionel Sporea la Reşiţa, de aceea sunt foarte bucuroasă, mai ales că face parte din oamenii care se caută. De fapt, literatura pentru autorul nostru nu este un as pe care-l scoate din mânecă, este o cale, aproape iniţiatică, prin care autorul se caută pe sine. Dealtfel, totdeauna suntem bucuroşi să colaborăm cu Forumul German, Direcţia pentru Cultură cred că are o colaborare, poate mult zis exemplară, dar consider că aşa este. Am citit cu atenţie, iar tot ce scrie domnul Sporea este, de fapt, o literatură în care îşi caută propria identitate, aş numi-o chiar o spovedanie. Descoperim un om care a cunoscut gloria, dar din cauza unui accident a cunoscut şi decăderea. A ajuns la literatură pentru că nu a ajuns la o împlinire de sine, la o completare a propriei personalităţi. E o interesantă căutare biografică, chiar autobiografică pe alocuri, cu puţine elemente literare, dar cu foarte multe elemente autobiografice. E un destin de la care cred că avem ce învăţa. El arată ce înseamnă să te ridici repede, ceea ce ar trimite la ceea ce zicea un mare psihiatru, şi-anume, atunci când cazi, nu trebuie să stai prea mult jos, pentru că se întăreşte noroiul pe tine. Aceasta e lecţia literaturii pe care o scrie Ionel Sporea, care nu a renunţat să încerce şi arta scrisului. Sunt convinsă că nu va renunţa, fiindcă i-am citit şi poezia, care sigur este scrisă în tinereţe, am remarcat accente de naivitate a scrierii, nu de trăire a emoţiei, pe care ulterior a refăcut-o. Aşa mi-am dat seama că s-a întors la prima dragoste, la scris“.

Următoarea prezentare a noului său roman va avea loc în localitatea natală, vineri, 19 iulie 2019, cu prilejul „Zilelor Bocşei“, când autorul va fi aniversat cu prilejul împlinirii vârstei de 62 de ani.

Alexandra Gorghiu