Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acestea sunt cuvintele unei vânzătoare dintr-un magazin reşiţean care comercializează cosmetice, haine şi pantofi.Un mare magazin reşiţean te întâmpină, încă de la intrare, cu mesaje care te învaţă că, dacă vrei să-ţi faci cumpărăturile de acolo, trebuie să-ţi laşi căruciorul copilului afară şi să foloseşti doar cărucioarele de cumpărături, disponibile acolo, care au un spaţiu în care micuţul ar putea fi aşezat. Poate că este o noutate pentru un reşiţean simplu, însă pentru alţii nu e deloc aşa. Cei care au mai umblat prin Occident povestesc despre hoţii care fură cu căruciorul copilului, ascunzând marfa fie lângă cel mic, fie în buzunarele dispozitivului sau în suportul de sub acesta.

„Aici te fură lejer, privindu-te în ochi, spune o vânzătoare. Dar şi dincolo, unde sunt sisteme mai performante de supraveghere, se fură“. De la comercianţi poţi afla despre cuplurile aparţinătoare unei anumite etnii în care bărbatul cere vânzătorului să-i arate ceva, în vreme ce femeia îşi ascunde diverse bunuri sub fustă: „Fustele lor tradiţionale, ălea creţe, sunt căptuşite înăuntru cu buzunare. Nici nu-ţi dai seama dacă te uiţi din afară. Te fură de te tâmpesc, nu alta“. Un exemplu similar a fost prezentat, zilele trecute, şi de media naţională, când o femeie a fost prinsă furând cu această metodă un televizor…

Şi în străinătate se fură. De la cei care mai călătoresc prin Occicent afli că inclusiv în state precum Germania sau Franţa, oamenii (şi nu români!) intră în marile magazine şi consumă apă sau sucuri fără să le plătească. De fapt, şi în magazinele reşiţene mai găseşti ambalajele unor alimente servite printre rafturi.

Povestea continuă: „Dacă bei apă sau suc şi laşi sticla acolo, n-are nimeni treaba ta. Dacă furi alimente, vânzătorii nu fac circ, ca la noi, te întreabă dacă ai bani să plăteşti. Doar sunt comercianţi, scopul lor este să vândă. Dacă nu plăteşti, cheamă poliţia. Dar pentru mâncare nici poliţia nu-ţi face nimic la început. În schimb, dacă furi altceva, nu stă nimeni la discuţie cu tine“.

O reşiţeancă abia a scăpat, recent, după un incident mai puţin plăcut. Pe stradă, o altă româncă a chemat-o s-o însoţească până la magazin, unde, cu metoda fustei, a început să golească rafturile de perechi de pantofi. Deşi era doar martoră la incident, a avut de trecut de o cercetare şi câteva ore bune pierdute dând declaraţii, pentru că, deşi a vrut să plece din magazin atunci când a văzut ce se întâmplă, în ochii proprietarilor şi ai poliţiei, a intrat împreună cu hoaţa. Până la urmă, lucrurile s-au reglat, însă din nefericire situaţiile de acest gen au luat amploarea unui fenomen…

Antoniu Mocanu