Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Rezultatele celor 490 de absolvenţi de liceu care au contestat notele obţinute la examenul de Bacalaureat din acest an au fost afişate. După soluţionarea acestora de către comisia de contestaţii din judeţul Gorj, 24 de elevi au luat nota de trecere.

Din totalul celor 490 de cereri de reevaluare a lucrărilor, 156 au fost soluţionate cu scăderea notei, iar 299 au primit o notă mai mare. Alte 36 de note au rămas neschimbate. După contestaţii, procentul de promovare în Caraş-Severin a crescut de la 62,63% la 64,03%. Din totalul absolvenţilor din promoţia curentă, 69,08% au promovat examenul de Bacalaureat în această sesiune, iar din promoţiile anterioare au promovat 37,13% dintre candidaţi.

Şi clasamentul unităţilor de învăţământ după procentul de promovare s-a schimbat. Astfel, pe primele locuri se află Liceul Teologic Baptist Reşiţa cu un procent de 100%, Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa cu 99,12%, Colegiul Naţional „Traian Doda“ Caransebeş cu 87,80%, Colegiul Naţional „C.D. Loga“ Caransebeş cu 87,02% şi Liceul de Artă „Sabin Păuţa“ Reşiţa cu 85,71%. Pe ultimele locuri se află Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă“ Caransebeş cu 15,79%, Liceul Tehnologic „Mihai Novac“ Oraviţa cu 12,20% şi Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie“ Teregova cu 7,14%.

Cele mai multe contestaţii, 240, au fost depuse pentru lucrările la limba şi literatura română. Examenul la matematică a fost contestat de 99 de tineri, iar 46 dintre aceştia au cerut reevaluarea lucrărilor la istorie. Pentru notele la examenul la biologie şi anatomie au depus contestaţie 63 de absolvenţi de liceu. De asemenea, 24 s-au declarat nemulţumiţi de nota obţinută la geografie şi câte un elev a depus cerere de reevaluare a lucrărilor la fizică, psihologie şi sociologie. Şapte contestaţii au fost înregistrate pentru examenul la informatică, opt pentru logică.

Lucrările elevilor cărăşeni au fost reevaluate de comisia de contestaţii din judeţul Gorj. Din acest an, nota comisiei de contestaţii este cea finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţiala şi cea de la contestaţii. Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Candidaţii care nu au promovat prima sesiune sau care nu s-au prezentat la Bacalaureat mai au o şansă în a doua sesiune, organizată în intervalul 21-31 august.