Caraş-Severin, Romania

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin a organizat, în urmă cu două zile, în sala Palatului Administrativ din municipiu, o întâlnire ce a avut drept scop promovarea campaniei „În Educaţie, Tu faci Legea de Nota 10“, legată de noua Lege a Educaţiei. La eveniment au participat directori de şcoli, profesori, părinţi, elevi, membri de sindicat, reprezentanţi ai ONG-urilor din judeţ, precum şi inspectorul şcolar general în Ministerul Educaţiei, Anca Petrache.

Titularizările şi noua lege

Pe scurt, s-au trecut în revistă principalele prevederi din noua Lege a Educaţiei, care aşa cum susţinea Anca Petrache „este deja transpusă în operă şi îşi arată efectele“. Iar aici, inspectorul general şcolar Adrian Doxan a făcut referire la profesorii titularizaţi în acest an în cadrul unităţilor de învăţământ din judeţ: „Dacă anul trecut am avut titularizaţi un număr de 33 de profesori, după aplicarea noii legi s-au titularizat 66 de dascăli. Practic, această lege a dat posibilitatea celor care în ultimii trei ani au luat cel puţin nota şapte la concursul naţional unic să se poată titulariza pe posturile cu viabilitate“.

Modificări aduse de această lege

A urmat apoi prezentarea principalelor prevederi aduse de lege, lucruri cunoscute deja de dascălii prezenţi în sală. Astfel, acestora li s-a reamintit că în clasa a IX-a va încheia învăţământul general obligatoriu, la vârsta de 16 ani, iar întreg ciclul gimnazial de zece clase, dacă adăugăm şi clasa pregătitoare, anterioară clasei a I-a, care devine obligatorie începând cu anul şcolar 2012-2013, se va desfăşura în şcolile generale. Aici, fostul inspector general, prof. Nicolae Grindeanu, a intervenit, şi a făcut următoarele precizări: „Mi se pare forţată problema de aducere a clasei a IX-a şi a celei pregătitoare la gimnaziu, pentru că vor fi probleme cu spaţiul. De asemenea, consider că cele patru evaluări de final de an, pe care elevii vor trebui să le susţină până în clasa a IX-a, sunt cam multe“.

Şi pentru că profesorilor li s-a atras atenţia că actuala Lege a Educaţiei pune accentul pe performanţă şi pe excelenţă didactică, în baza cărora dascălii vor fi remuneraţi şi recompensaţi cu gradaţii şi distincţii, profesorul Boris Vatzulik a luat cuvântul subliniind că „dacă vrem competitivitate şi performanţă educaţională, trebuie să avem şi cu ce să o realizăm. Aşa că, trebuie luate toate măsurile necesare pentru dotarea laboratoarelor şi a unităţilor de învăţământ cu tehnica necesară“.

După ce reprezentanţii ISJ au trecut în revistă şi paşii pe care îi vor avea de urmat, de acum înainte, liceenii care vor susţine examenul de Bacalaureat, începând cu anul şcolar 2015-2016, elevii prezenţi în sală au mai aflat că, potrivit unui articol din noua lege, navetiştilor li se va deconta transportul sau li se va pune la dispoziţie cazarea şi masă. De asemenea, noua lege spune că toţi elevii vor beneficia, pe parcursul anului, de reducere cu 50% la transportul local în comun şi la cel feroviar.

Roxana Nafiru