Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia desprinsă într-o şedinţă de către reprezentanţii DSP şi ai Casei de Asigurări de Sănătate.Situaţia medicilor de familie a fost primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice desfăşurată miercuri. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Radu Albotă, a prezentat o analiză a numărului de medici de familie în localităţile din judeţ, materialul prezentat conţinând şi localităţile rurale cu medicii de familie reprezentaţi la numărul de locuitori. Potrivit acestor date, cetăţenii din localităţile Bănia, Biniş, Ciudanoviţa, Ciuchici, Gârnic, Goruia şi Sicheviţa nu beneficiază de asistenţă medicală primară în respectivele sate din cauză că nu există un medic de familie.

„Noi, ca instituţie, putem doar media situaţiile din localităţile unde numărul de medici nu satisface serviciile de sănătate. Sunt în jur de 171 de cabinete medicale, în judeţ. Am încercat, prin mediere pe lângă autorităţile locale, crearea unui «pachet de oferte» pentru a atrage medicii de familie“, a precizat dr. Albotă.

Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică a mai precizat că a observat, în cei 15 ani de experienţă, „relaţii deficitare“ între medic şi autoritatea locală.

„Dificultăţile pleacă de la lipsa condiţiilor unei navete decente pentru cei care nu locuiesc unde muncesc, salarii nemulţumitoare, absenţa unor dotări, şi, pe filiere mai mult informale, am aflat de conflicte sau «asperităţi» între medici şi primari, în general. La Sicheviţa, de exemplu, a fost o problemă cronică de disfuncţionalitate. Au avut un medic excepţional, care, după ani de rezistenţă, a hotărât să plece“, a mai amintit directorul adjunct al DSP.

Deşi cetăţenii din localităţile fără medic se pot adresa unuia dintr-o comună învecinată, potrivit normelor în vigoare, pacientul va avea de aşteptat la înscrierea pe listă. „Pentru a beneficia de bilet de trimitere sau reţetă, pacientul trebuie înscris pe lista unui medic. Dar, pe baza unor anumite considerente, sunt mulţi care nu o fac. În aceste cazuri, de la declanşarea unor boli şi până la validarea pacientului pe listă poate trece ceva timp. Din nefericire, unii primari au intervenit mai mult decât trebuia în actul medical, iar medicii au plecat. A fost un caz unde medicul a rezistat 15 minute. La Luncaviţa s-au atins condiţii europene la cabinetul medical, prin efortul financiar propriu al medicului de acolo“, a precizat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

„Vom media aceste conflicte, care nu înţeleg de unde apar, poate din orgolii, pentru că cei ce suferă sunt pacienţii. Aşteptăm să fim contactaţi ca, împreună, să rezolvăm problema“, a concluzionat Ilie Iova, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin.

Flavius Rotariu