Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Potrivit CJAS, calitatea actului medical înseamnă, la noi în județ, suficienţi specialişti.

În acest an, în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate se găsesc 160 furnizori de medicină primară, reprezentând 162 medici de familie. La nivelul întregului judeţ sunt în prezent șapte localități în care nu funcţionează cabinete de medicină de familie: Goruia, Marga, Vrani, Gârnic, Ciudanoviţa, Domaşnea şi Brebu Nou.

Medicina de familie este bine reprezentată în Caraş-Severin, iar în cele șapte localități, pacienţii beneficiază de asistenţă de specialitate în comunele învecinate. În aceste locaţii, oricare medic vine nu stă prea mult deoarece numărul de asiguraţi este mic şi astfel neatractiv financiar pentru medic, deoarece cabinetul supravieţuieşte şi prin capitaţie (numărul efectiv de înscrişi pe listă). Avem 47 de furnizori de specialitate în ambulatoriu şi deficit aproape pe toate specialităţile. Pe diabet avem asigurată specialitatea doar pe Caransebeş şi Reşiţa, dar din fericire am ajuns la un număr de şase medici diabetologi pe judeţ. Avem 39 furnizori de medicamente, dar asta înseamnă, fizic, peste 60 de farmacii“, a precizat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală în specialitatea geriatrie, aceasta este organizată la nivel naţional în cadrul unei reţele din structura Ministerului Sănătăţii şi prin unităţi medicale geriatrice private. În judeţul nostru există înregistrat un singur cabinet medical care, pe lângă activitatea de bază de medicină de familie desfăşoară şi activitate cu specific de geriatrie, pentru care medicul respectiv a dobândit competenţă. În anul 2015 au fost încheiate contracte pentru furnizarea de servicii medicale stomatologice cu un număr de 29 furnizori prin care îşi desfăşoară activitatea 31 medici.