Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Patronii resimt efectele legii antifumat, în vreme ce Poliţia vegheză la respectarea acesteia.

Până la intarea în vigoare a Legii 15/2016, în cursul dimineţii, cafenelele din zona centrală a municipiului erau pline. Însă, în prima zi de aplicare a acesteia, doar câţiva clienţi se zăreau la mese. Dar şi aceia se uitau urât când erau invitaţi să fumeze afară, după cum am aflat de la Daniel Ariciu, unul dintre administratorii unui bar din zonă. „Vânzarea a scăzut până spre zero. La ora asta, aveam măcar cinci – şapte clienţi. În cel mai bun caz, o să rezistăm din primăvară până în toamnă, atâta timp cât va merge terasa“, ne-a spus administratorul care se teme că afacerea sa ar putea da faliment. Iar primele mese apăruseră deja în aer liber deşi gradele de-afară nu îmbiau la așa ceva.

Deocamdată, Poliţia monitoritează situaţia şi explică oamenilor prevederile legii, după cum am reţinut din declaraţia lui Alexandru Ciati, şeful Poliţiei Locale Reşiţa.„Nu am pornit controalele pe această temă din prima zi dar nu excludem avertismentele şi, în cazuri mai grave, amenzile. Desigur că vor începe şi sesizările telefonice pe această lege şi la care vom răspunde“, a precizat acesta.

Ne-am dorit să cunoaştem şi părerea cetăţenilor simpli. În acest sens, am discutat cu unii dintre cei care se aflau pe băncile din centrul Reşiţei. Unii sunt de acord cu spaţiile speciale destinate fumătorilor, alţii se pronunţă împotrivă. Unii sunt de acord cu legea, alţii nu. Opiniile celor cu care am discutat oglindesc aceste aspecte.  Printre cei care apreciază ideea spaţiilor pentru fumători este şi Ionuţ Voina. Deşi este fumător, studentul de 19 ani nu se simte discriminat. Atunci când a fumat în localuri, privirile nefumătorilor i-au spus totul despre disconfortul resimţit de aceştia.  Dacă Ionuţ l-ar cunoaşte pe Cristian Savu, cu siguranţă ar fi primit apostrofări vizuale din partea acestuia deoarece tânărul de 33 de ani este unul dintre cei pe care fumul de ţigară îi deranjează. De aceea apreciază ideea spaţiilor pentru fumători şi este de părere că acestea ar trebui amenajate în aer liber.

Marius Varan nu consideră că spaţiile pentru nefumători sunt soluţia. „S-a mai făcut asta, dar fără rezultat. Pur şi simplu, fumătorii ar trebui să se abţină. Nu e uşor, dar cu timpul se vor obişnui. Când am mers la local şi cineva a fumat lângă mine, nu mi-a plăcut. Cred că ar fi binevenite restaurantele speciale pentru fumători”, ne-a spus inspectorul SSM de 42 de ani. Părerea sa este împărtăşită şi de Ion Calomfir. „La intrarea în localuri ar trebui pus un afiş pe care să scrie dacă localul este pentru fumători sau nu, iar clienţii să aleagă unde se duc”, opinează maistrul de 62 de ani.

Cristian Roşca este de acord cu spaţiile speciale doar în restaurante, cofetării şi localuri destinate copiilor. „Eu sunt fumător şi nu mi se pare ok să existe asemenea spaţii şi în cafenele sau baruri. Asemenea localuri riscă să rămână fără clienţi”, ne-a spus tânărul de 23 de ani, originar din Oraviţa. Tot din Oraviţa este şi Adrian Blaga, de 18 ani. Însă este unul dintre nefumătorii care s-au obişnuit cu fumul de ţigară căci majoritatea prietenilor săi fumează.  S-a obişnuit şi Constantin Rădoi, care nu se simte deranjat de fumul de la ţigările altora. „Pentru patronii localurilor, e greu să facă asemenea spaţii. Şi e greu şi pentru cei care vor să fumeze, căci nu e tot una să bei cafeaua într-un loc şi să fumezi în altă parte”, au fost cuvintele pensionarului de 65 de ani.

4 Comments

 1. Unde-i lege, nu-i tocmeala!
  Trebuie sa ne „obisnuim” sa respectam legile, din moment ce acestea au intrat in vigoare!
  Altfel totul devine anarhie („atitudine de nesupunere, de indisciplină a individului față de o colectivitate organizată”/dex)!

 2. serban cosmin Reply

  Sa nu fumeze!!!
  In USA primesti ameni imense daca fumezi in localuri …NU EXISTA LOCATII SEPARATE pentru fumatori!!! ESTE PUR SI SIMPLU INTERZIS!!! Restaurantele sunt pline cu clienti… e chestie de SANATATEA angajatilor din restaurante, Nici in gradinile de vara tip restaurant …este interzis fumatul…

  • Daca ar trebui sa ne luam dupa legile din SUA, ar trebui ca cei care au furat milioane de euro sa ajunga la inchisoare cate 130 de ani….apropo ce s-a intamplat cu cei care au cumparat Fabrica de Tigari Carpati de la Timisoara cu scopul precis sa o inchida?!

 3. bora laurentiu Reply

  Aceasta lege absurda o sa ne falimenteze afacerile din domeniul restaurante ,cafenenele,pizzeri.baruri,discoteci,cluburi.Dupa aceea o sa falimenteze si distribuitorii de cafea,bauturi etc.Dupa ce falimenteaza si acestia urmeaza falimentul fabricilor de bere ,suc,bauturi spirtoase etc.Si in final va falimenta si statul roman din cauza ca nu va mai incasa sumele aferente din impozite,tva,etc.Frumos nu? Plus ca o multime de oameni vor ramane pe drumuri si vor genera drame sociale.Dar ce sa facem unii inconstienti se bucura de necazul altora specific Romaniei(sa moara capra vecinului) De ce nu se lasa la aprecierea patronilor (ei au investit banii personali in aceste afaceri)sa decida local de fumatori sau local de nefumatori.Iar nefumatorii nemultumiti nu au decat sa-si deschida propriile afaceri

Adaugă comentariu