Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În urma apariţiei în Jurnal CS și pe Caon.ro a articolului „Sute de vaci bolnave de TBC. Fermieri distruşi. Toate în Caraş-Severin“, Direcţia Sanitar-Veterinară a postat pe site şi un comunicat de presă. Prin intermediul acestuia, instituţia face anumite precizări, dintre care cea mai importantă vizează faptul că numărul vacilor confirmate a fi bolnave de TBC este de 81 de capete.

„Conform Ordinului nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, în trimestrul III și IV s-a procedat conform Ordinului mai sus menționat la testarea efectivelor de bovine privind Tuberculoza, prin testul TCS (testul comparative simultan). În urma acestei campanii au fost declarate 5 focare de TBC la bovine, 3 focare pe zona Fârliug-Scăiuș și 2 focare pe zona Caransebeș, au reacționat pozitiv la testul TCS 87 de bovine, animalele reacționate pozitiv fiind trimise spre abatorizare în scop de diagnostic. Din 87 de bovine abatorizate , la 81 de bovine s-a confirmat boala și prin examene de laborator, iar pentru diferența de 6 bovine, analizele sunt în desfășurare. DSVSA Caraș-Severin a dispus masurile legale ce se impun cu privire la laptele crud și colostrul de la animalele care prezintă individual o reacție pozitivă la testele profilactice privind tuberculoza prevăzute în Directiva 64/432/CEE și de Directiva 91/68/CEE – nu trebuie să fie utilizat pentru consumul uman, izolarea animalelor infectate sau suspecte de a fi infectate, în scopul evitării oricărui risc cu privire la sănătatea publică“, se arată în comunicatul DSV Caraş-Severin.

Vizavi de întrebarea pusă la finalul articolului, referitoare la câtă încredere putem avea în medicii veterinari plătiţi de abatoare, telefonic, directorul Dorin Imbrea ne-a spus că acei medici sunt de încredere. „Însă, vacile bolnave de TBC nu au fost abatorizate în Caraş-Severin ci în alte judeţe, fapt ce confirmă pe deplin seriozitatea diagnosticului în ciuda neîncrederii fermierilor din judeţ“, ne-a spus directorul Imbrea.