Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât Instituţia Prefectului cât şi APIA sunt asaltate de către edilii cărăşeni care au soluţia în buzunar.

Reprezentantul Guvernului în județ a solicitat ca Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură să găsească o soluţie de comunicare cu primarii cărăşeni în legătură cu păşunile, în aşa fel încât aceştia să nu se mai aglomereze la uşa prefectului.

„De două săptămâni suntem sufocaţi de primari care solicită consultaţii şi lămuriri referitor la modificările legii ce reglementează concesionarea păşunilor. Nu ştiu dacă e momentul operativ să aibă loc întâlniri cu primarii, dar măcar zonal… Principalii vinovaţi de situaţia asta sunt primarii, nicidecum prefectul sau APIA. Sunt foarte mulţi fermieri pe care primarii nu au reuşit sau nu au vrut să-i lămurească. Mă deranjează şi mă sufocă aspectul acesta. Trebuie să vedem cine nu a respectat termenele şi cine este vinovat. În maniera asta trebuia să stăm de vorbă. Se vorbeşte că prefectul nu vrea. Prefectul nu vrea dacă actul administrativ pe care-l face nu este legal“, a explicat Nicolae Miu Ciobanu.

Situaţia a fost lămurită, cel puţin parţial, de către directorul APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu. „Şi eu sunt sufocat de şase săptămâni de către primari, dar problema nu este în curtea APIA, ci în curtea primăriilor. Toate contractele pe care domniile lor le-au întocmit pe acele pajişti permanente. Fermierii s-au trezit deodată în imposibilitatea de a primi hectare de pajişti permanente pentru a-şi păşuna animalele în acest an. Asta din cauză că amenajamentele pastorale nu au fost finalizate. Noi am sugerat primăriilor posibilităţile legale în această speţă – prelungirea contractelor în vigoare din anii anteriori cu aceiaşi fermieri. Ei îşi pot asuma încheierea unui contract nou cu un fermier pentru o păşune fără un amenajament pastoral. Asta nu e treaba APIA“, a amintit Stepanescu.