Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consilierii judeţeni au votat pentru intrarea în această procedură referitor la fabrica de lapte din Oraviţa. Trecerea în insolvenţă nu reprezintă o intenţie de traversare către faliment, ci operarea unui plan de reorganizare pe cel puţin trei ani.

„Trebuie ca fabrica să producă în continuare şi să poată achiziţiona lapte de la cele peste 2.800 de familii care aprovizionează cu materie primă unitatea din Oraviţa. Activitatea ei a fost clar îngreunată în această perioadă din cauza unor neînţelegeri în legătură cu pornirea ei, cu datoriile la TVA, care nu au fost foarte clare ţinând cont că primele echipamente au venit printr-o donaţie a unui club Lions”, a explicat preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde.

În principal din cauza penalizărilor, datoriile au ajuns să reprezinte o povară pentru fabrica de lapte, cu toate că au fost făcute, sistematic, plăţi către Finanţe. „Am convingerea că, în trei ani de zile, ea va fi pusă pe picioare. Mai mult, fabrica nu se închide ci îşi continuă activitatea, continuă să achiziţioneze lapte din zonă”, a mai amintit Furnzăverde. Potrivit directorului fabricii de lapte din Oraviţa, Ilie Şuveţi, producţia anuală se ridică la peste 100 de tone de telemea, 45 de tone de caşcaval, 800.000 de litri de lapte de consum, 20.000 de pahare de iaurt şi 70 de tone de brânză topită – o gamă de 12 tipuri de produse.

De la înfiinţarea unităţii au trecut 11 ani, în prezent existând 45 de salariaţi – dintre care 24 sunt incluşi în procesul de producţie şi restul la cele 28 de puncte de colectare organizate pe raza judeţului.

„Datoriile fabricii sunt de peste 3,5 milioane de lei, dintre care penalităţile reprezintă 48%, TVA-ul trece de 50% şi o mică parte reprezintă CAS-ul din partea angajatorului”, a mai precizat directorul Ilie Şuveţi.

Fabrica de lapte, proprietate a Consiliului Judeţean, a fost înfiinţată în anul 2003 cu intenţia de a sprijini producătorii şi crescătorii de vite din zonă, actualmente aproape 3.000 de familii oferind lapte fabricii.

„Problemele au apărut de la înfiinţarea fabricii, din 2004, şi de acolo provin şi datoriile, de la utilaje venite din afară, TVA şi CAS. Mare parte din utilaje au fost luate în leasing şi plăţile s-au concentrat înspre rate, şi astfel s-au neglijat sumele datorate statului. Am ales varianta trecerii în insolvenţă, fapt ce permite, alături de planul de reorganizare, ca în cel mult trei-patru ani să ne continuăm activitatea. Suntem singura fabrică de lapte din judeţ, cu produse originale, fără aditivi, căutate şi la noi şi în afara judeţului. În cadrul programului Cornul şi laptele, distribuim zilnic produse către 30.000 de elevi. Vom continua activităţile de colectare, procesare şi desfacere”, a mai adăugat directorul Fabricii de lapte din Oraviţa.

Flavius Rotariu

1 Comment

  1. Fabrica lui Frunza? Vrea sa dea tzeapa cuiva?………..Cand dracu o sa ne scapam de el?

Adaugă comentariu