Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană trage din nou, linie, de Ziua Diasporei, organizând cea de-a patra ediţie a evenimentului de… chemare acasă.

În ultimele zile se tot vorbeşte despre cum, în trei decenii, România şi-a pierdut aproape 25% din cetăţeni, care au plecat spre alte orizonturi, la muncă sau cu alte planuri. Cum a plecat unul din patru români? Încă ne mai întrebăm şi acum. De fapt, „De ce pleacă reşiţenii?“, „Ce i-ar motiva să rămână?“ , care este „impactul socio-emoţional asupra copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate“, care ar fi „exemplele de bună practică ale celor care au revenit acasă“ şi care sunt „oportunităţile oferite de administraţia locală şi de agenţii economici de succes“ – sunt doar câteva dintre întrebările propuse pentru dezbatere.

Eventuale răspunsuri se vor putea găsi sau discuta vineri, 23 august, de la ora 12.00, în sala de şedinţe de la parterul palatului administraţiei municipale, unde se va derula conferinţa „Hai acasă!“. Participarea celor interesaţi este liberă, evident în limita locurilor disponibile, aşa cum transmit organizatorii.

În aceeaşi zi, de la ora 19.30, reşiţenii sunt aşteptaţi în Centrul Civic, unde le va fi pregătit un program cultural-artistic care cuprinde un moment oferit de Teatrul Da, un recital de muzică clasică susţinut de cvartetul „Musica Viva“, format din profesori de la Liceul de Arte „Sabin Păuţa“, un program de dans şi cântec popular, oferit de Ansamblul „Bârzava“, alături de soliștii Camelia Bojin-Ceocu, Nicolae Duț și Florin Potra, urmat de momentul artistic pus în scenă de clubul de dans sportiv „Mystic“. Iar seara se va încheia în atmosferă de film, regia aparţinându-i lui Sabin Dorohoi. Vor fi proiectate scurtmetrajele „Sărbătoritul“ şi „Calea Dunării“.

A.M.

2 Comments

  1. Oportunitati: 400 euro salar + conditiile aferente, taxe si impozite pentru nimic(salarile bugetarilor) spital 0,politie 0,invatamant 0(reflecta notele profesorilor), infrastructura 0, pentru omul liber si independent comform constitutiei, conditile ideale. Suntem doar o adunatura de prosti care nu pretuiesc ce primesc

    • Cred ca am facut o greseala: 750 euro brut, jumatate ia STATUL, mai ramai cu 400 – Tva=320 euro – mancare mai scumpa si mai nociva decat in Anglia=200euro- cheltuieli(curent, gaz, apa, canalizare, cablu) =50 euro-transport 20euro=30 euro, restul sa mai astepte, Statul se pare ca ia 75% din cat primim de la celalat stapan(patron), Apropo Diaspora e inafara tari, nu in tara, prostiti pe ei acolo unde sunt daca puteti

Adaugă comentariu