Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Având în vedere că în această perioadă toată lumea vorbeşte despre Diasporă, din Studiul Sociologic comandat recent de Primăria Reşiţa reies câteva date concrete despre exodul reșițenilor.

Astfel, la reșițenii cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani intenția de plecare din țară depășește 15%, iar vârful intenției de a emigra este atins de cei de 20-24 ani, din care doar 48,5% mai vor să rămână în țară în următorii ani. Dorința de plecare e cea mai mare la absolvenții de liceu: peste 15% vor să plece și tot atâția sunt nehotărâți dacă să rămână în țară.

Dintre cei plecați în străinătate doar 8.2% intenționează să se întoarcă definitiv în următorii 3 ani. Sunt de 5 ori mai mulți cei care și-au anunțat familia că nu vor reveni definitiv acasă în viitorul apropiat. Cei care şi-ar dori să se întoarcă ar face acest lucru în cazul în care ar putea avea venituri decente. Existența locurilor de muncă este principalul argument care i-ar convinge pe oameni să nu plece din țară și pe cei plecați să se întoarcă. Cei plecați și-ar dori să se întoarcă și dacă Reșița ar deveni un oraș frumos, dacă în țară s-ar reduce corupția sau dacă s-ar spori gradul de civilizație.

Ne permitem şi noi o părere: de obicei, cine pleacă nu prea se mai întoarce; apoi, unii din cei care rămân aici nu prea vor să muncească. Sunt multe de spus şi despre Diasporă şi despre ţară. Cert este că, în următorii cinci ani, dorinţa de plecare nu va fi stăvilită de nimeni şi nimic…