Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia care poate fi trasă analizând condiţiile minime de studii impuse pentru a urma cursuri de calificare.

Mulţi cărăşeni au luat calea Occidentului, fie calificaţi, fie necalificaţi. Iar Vestul nu le-a dat covrigii din coada maidanezilor, ci munca de jos pe care oamenii au acceptat-o, dar în schimbul căreia au primit mai mult decât ar fi visat aici, la ei acasă. Şi, totuşi, la noi, pentru că suntem mulţi şi necalificaţi, am ajuns să punem, pentru diferite profesii, condiţii care uneori ar putea părea exagerate. Spre exemplu, dacă vrei să fii ospătar cu calificare, trebuie să ai minimum zece clase.Tot atâtea clase i-ar trebui şi bunicii ca să poată fi calificată să fiarbă oala cu crumpi. Mai mult decât atât, din hârtiile celor de la şomaj aflăm că nu mai poţi tăia nici unghii dacă n-ai ajuns la jumătatea liceului…

Din gama cursurilor oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, cine n-a finalizat opt clase nu poate visa decât la un atestat de lucrător-finisor pentru construcţii. Dacă ai opt clase, poţi aspira la o meserie de lucrător în comerţ sau de lucrător hotelier. Standardul urcă la zece clase absolvite pentru următoarele profesii: bucătar, ospătar, frizer-coafură-manichiură-pedichiură, electrician şi instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze.

Absolvenţii de liceu pot urma cursuri de inspector resurse umane, operator calculator (operator introducere, prelucrare şi validare date), dar şi de contabil, acesta din urmă fiind, însă, doar un curs de iniţiere, nicidecum de calificare.

 

Cifre din judeţ

Anul acesta, au fost prinşi în cursuri un număr de 611 cărăşeni, dintre care 111 aveau studii superioare, 163 finalizaseră studii primare, gimnaziale sau profesionale, iar 337 aveau studii de nivel mediu, liceale sau postliceale. 178 au avut vârsta sub 25 de ani, 130 cuprinsă între 25 şi 35 de ani, 153 între 35 şi 45 de ani, iar 150 peste 45 de ani (dintre care 27 peste 55 de ani). Numărul mare de tineri se explică prin faptul că ei aveau nevoie de cursuri fie din lipsa calificării, fie din cauza faptului că nu aveau o calificare căutată de patroni. Reconversia profesională la vârste de peste 45 de ani reflectă însă schimbările intervenite în privinţa profesiilor care activează în judeţ.

În 2014, au fost organizate opt sesiuni de cursuri de îngrijitoare bătrâni la domiciliu, pentru 190 de cursanţi, şase pentru lucrător în comerţ, pentru 102 şomeri, cinci sesiuni de inspector resurse umane, pentru 98 de cursanţi, trei de contabil, pentru 51 de persoane, două stagii de operator calculator, pentru 44 de cărăşeni, două de lucrător în construcţii, pentru 41 de persoane, o sesiune de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, pentru 22 de şomeri, un curs de instalator pentru 18 persoane, un curs de sudor, pentru 15 persoane, un curs de bucătar, pentru 18 persoane, şi unul de maseur, pentru 12 persoane.

În afara celor 611 cărăşeni, anul acesta au mai trecut prin cursuri alte 188 de persoane din judeţ, însă aceştia au început cursurile în 2013. Pentru ei au fost organizate nouă stesiuni de curs, în urma cărora 69 au obţinut atestatul de îngrijitor bătrâni la domiciliu, 35 de bucătar, 28 de instalator, 22 de operator calculator, 20 de electrician şi 14 de lucrător comercial.