Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decis ca, de la anul, spitalele să sufere dacă pacienţii cumpără medicamente.

După ce abia a anunţat că bugetul propus pentru anul viitor în ceea ce priveşte spitalele a crescut la aproape 8,3 miliarde de lei (de la 7,7 miliarde anul acesta), preşedintele CNAS a decis că, dacă dă cu o mână, trebuie să ia cu cealaltă.

Acesta a decis ca, de la anul, spitalele care vor trimite bolnavii să-şi cumpere medicamente şi totodată vor solicita caselor de asigurări de sănătate decontarea tratamentelor, deşi nu au fost administrate, vor fi sancţionate din 2014. Preşedintele Cristian Buşoi a precizat că „vor fi exceptate de la sancţiuni doar acele spitale unde apar cazuri accidentale, unde nu este un obicei să fie trimişi pacienţii să-şi cumpere medicamente sau diverse materiale sanitare”.

Or, toată tevatura pleacă de la sumele mici decontate per pacient în baza contractelor. „Sunt întrutotul de acord cu acest tip de atitudine. Dar în condiţiile în care tariful pe caz ponderat ar fi acoperitor pentru cheltuielile pe care le facem pentru fiecare pacient. Suma decontată de CAS – 1.444 de lei per pacient – reprezintă condiţiile hoteliere (cazare, masă, lenjerie, utilităţi), consulturi interdisciplinare, materiale sanitare, medicamente şi salariile personalului. Cheltuielile noastre reprezintă, de fapt, 2.100 de lei pentru fiecare pacient, în condițiile în care există în ţară şi spitale, unele judeţene, care au tariful pe caz ponderat foarte apropiat de această sumă”, a precizat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Preşedintele CNAS a mai adăugat şi că sumele alocate spitalelor vor fi diminuate anul viitor.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu