Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A fost punctul pe „i“ susţinut şi argumentat de medicul şef Laurenţiu Mărţuică în conferinţa de presă susţinută în această săptămână la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Asta în urma întâlnirilor şi a discuţiilor cu medicii din spitalele din Caransebeş, Reşiţa şi Moldova Nouă.

„I-am făcut să înţeleagă cât de importantă este prescrierea pentru pacient. De anul acesta, în condiţiile în care actul medical nu este finalizat şi printr-o prescriere la externare, pentru fiecare caz identificat în timpul unui control ulterior se aplică o penalizare directă medicului curant, de 200 de lei. Nu vrem să se ajungă la asta, cel mai bine este să se respecte dreptul pacientului, să i se dea reţetă. Ţine, până la urmă de respectul faţă de pacient“, a atenționat Mărțuică.

Acesta s-a referit și la faptul că medicul din spital are deja obligaţia la externare să-i facă o reţetă pacientului. „Era mai mult o problemă de comunicare, a concluzionat Mărţuică, o teamă din partea medicilor din spitale în a prescrie reţete. Ne-am dat seama că nu erau foarte bine familiarizaţi cu ce înseamnă programul de prescriere a reţetelor“.

Un alt aspect important pe care medicii din spitale nu l-au înţeles se referă la faptul că ei nu pot prescrie reţete compensate 90 la sută pentru pensionarii cu pensii mai mici de 990 de lei. „În asemenea situaţii, i-am rugat să consemneze în foaie şi să nu elibereze ei, pentru că ei pot să elibereze doar o reţetă compensată 50 la sută. În aceste cazuri ei trebuie să orienteze pacientul către medicul de familie, care este singurul care are dreptul de prescriere a reţetelor compensate 90 la sută pentru aceşti pacienţi, respectând dreptul pacientului de a primi o compensare corespunzătoare. Dacă tot are dreptul de a primi reţete 90 la sută compensat, atunci să i se respecte acest drept“.

Tot la capitolul respectării drepturilor pacientului, medicul şef al CJAS CS a insistat că este necesar ca medicii specialişti să lucreze toţi împreună la educarea pacientului: „Încercăm de câţiva ani să-i facem să înţeleagă că mutarea accentului către ambulatoriul de specialitate şi către spitalizarea de zi ţine de respectul faţă de pacient. Ţine, de asemenea, de o decongestionare a cheltuielilor de pe spitale, pe tot ceea ce înseamnă componenta spitalizare continuă, folosirea corespunzătoare a ambulatoriului şi a spitalizării de zi. În toată lumea civilizată, spitalizarea continuă înseamnă risc de infecţie a pacientului, risc de contactare a infecţiilor intraspitaliceşti, nu doar în România, în toată lumea civilizată. O altă discuţie pe care am avut-o cu medicii din spitale şi care ţine de uzură, este aceea legată de respectarea modalităţii de prescriere pe tipuri de medicamente. Un medic de o anumită specialitate nu are întotdeauna dreptul de a prescrie orice medicament. Prescrierea trebuie să se facă cu respectarea protocoalelor de prescriere cuprinse în OMS 1301/200“.

În cazul în care un medic refuză să prescrie reţete compensate, asiguratul poate depune o petiţie la CJAS, pasul următor fiind identificarea de către Corpul de Control a medicului respectiv şi sancţionarea acestuia cu o amendă de 200 lei. În perioada imediat următoare conducerea CJAS intenţionează să organizeze o întâlnire similară cu Colegiul Medicilor, pentru identificarea problemelor pe care aceştia le întâmpină în actul medical şi găsirea soluţiilor optime.