Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sancţiunile aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu au un traseu sinuos. Cei 13 comisari ai reprezentanţei judeţene a Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat, în primele patru luni ale acestui an, 397 controale, dintre care 270 reprezintă verificări neplanificate.

Aceste acţiuni s-au soldat cu 32 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 449.000 de lei, s-a dispus o sistare de activitate şi a fost făcută o sesizare penală. „Controalele tematice neplanificate au fost efectuate la operatorii economici care exploatează masa lemnoasă, activităţi de tăiere şi rindeluire a lemnului (patru operatori sancţionaţi contravenţional), la operatorii economici înscrişi la ANPM pentru colectarea vehiculelor în cadrul programului Rabla (un operator sancţionat contravenţional pentru condiţii minime nerespectate), la depozitele de deşeuri din lista celor avizate de Comisia Europeană – Reşiţa, Caransebeş şi Băile Herculane, la fondurile de vânătoare şi alte componente. În urma verificărilor la administraţiile publice locale unde s-au constatat neconformităţi privind curăţenia localităţilor, a căilor de comunicaţie şi a cursurilor de apă au fost aplicate amenzi”, se precizează într-un document oficial al Comisariatului Gărzii de Mediu Caraş-Severin. De la începutul anului şi până în luna mai pe teritoriul judeţului au avut loc două poluări ale atmosferei, în luna martie şi aprilie, cu praf provenit de pe iazurile de decantare ale Moldomin. „În ambele cazuri s-a respectat procedura aprobată cu notificarea autorităţilor centrale, monitorizări şi acestea s-au finalizat cu o sancţiune contravenţională de 100.000 de lei. Pentru că poluarea s-a repetat periodic şi pune în pericol ciaţa oamenilor, a florei şi faunei din zonă, GNM CJ CS a făcut o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Moldova Nouă„, se mai precizează în comunicat.

Or, în situaţia în care societatea, aflată în posesia Ministerului Economiei şi în insolvenţă, statul dă amenzi statului. Mai exact, dacă amenda se va plăti, banii vor trece de la Ministerul Economiei, prin Ministerul Mediului, la Ministerul Finanţelor. Ăsta da rulaj!

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu