Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta spun liderii Revoluției din Caransebeș, care-i amintesc lui Gelu Voican Voiclulescu că în 21 decembrie municipiul gugulan era deja un oraș liber, în timp ce Reșița ieșea în stradă mai târziu.

Cei cinci morți și 18 răniți ai Caransebeșului, în urma Revoluției din Decembrie 89, nu au fost uitați. Chiar dacă între-o formulă tot mai restrânsă, liderii principali ai mișcării de protest de la Caransebeș s-au renit, vineri 21 decembrie, pentru a marca ceea ce s-a petrecut în municipiul gugulan în urmă cu 29 de ani. Pe lângă disputele inerente care apar atunci când revoluționarii caransebeșeni se întâlnesc, aceștia au fost nemulțumiți și de declarațiile făcute zilele trecute la Reșița de Gelu Voican Voiculescu. Poate cel mai important lider al Revoluției din Caransebeș, Zoli Drăghiță, a spus că în timp ce în 21 decembrie 1989 Caransebeșul era deja un oraș liber, Reșița ieșea în stradă mai târziu. Drăghiță și-a taxat și colegii care spun că fără ei Revoluția nu se făcea: „Tot orașul s-a implicat atunci, că fără sprijinul populației eram la doi metri sub pământ. Nu-mi înțeleg colegii care spun că au făcut mai mult decât celălalt sau sunt mai revoluționari decât ceilalți, unul fără altul nu făceam nimic. Să se știe că în 21 decembrie, la ora 12, în fața Primăriei erau 13 mii de oameni, plin tot. Pe plăcuțele celor de la Reșița sunt trecuți morții și răniții din Caransebeș, ca să devină oraș-martir înaintea noastră, dar știm toți că Reșița abia în 22 decembrie a ieșit cu adevărat în stradă. Neoficial, am avut 24 de răniți și șase morți, oficial 18 răniți și cinci morți”.

Un alt revoluționar cunoscut, Dan Avram, s-a declarat jignit de faptul că la simpozionul organizat zilele trecute la Reșița nu a fost invitat niciun revoluționar din Caransebeș. „Cei care au făcut acel simpozion zilele trecute la Reșița ne-au jignit, nechemându-ne și pe noi. Acolo Gelu Voican Voiculescu a spus un neadevăr. Respectăm Reșița, ceea ce au făcut atunci, însă adevărul istoric trebuie repus pe făgașul lui, Caransebeșul a fost al treilea oraș liber de comunism. Și asta înaintea Reșiței”, fapt întărit și de declarația unuia dintre liderii Revoluției din Timișoara, Dumitru Curiman: „Dan Avram are dreptate în privința celor care nu vor ca lucrurile despre revolta condusă de Drăghiță, Căprioru și ceilalți să fie știute așa cum le știm noi”.

Din partea municipalității, viceprimarul Marius Isac le-a mulțumit revoluționarilor caransebeșeni, promițându-le acestora că, de anul viitor, intrările Caransebeșului vor fi străjuite de plăci comemorative cu „Caransebeș – oraș martir”: În numele miilor de oameni din municipiul nostru, nu pot decât să vă mulțumesc și să vă spun că veți avea întotdeauna recunostința noastră pentru ceea ce ați făcut în urmă cu 29 de ani.

Membrii celor două asociații de revoluționari din Caransebeș, oficialitățile locale și reprezentanții partidelor politice au depus apoi coroane de flori la cele două monumente dedicate Revoluției din municipiu, iar episcopul Caransebeșului, PSS Lucian, a oficiat o slujbă de pomenire a celor căzuți pentru libertate în urmă cu 29 de ani.