Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În anumite condiţii, comercianţii de ochelari sau accesorii de proteze pot beneficia de pe urma cotei reduse de TVA de 9%.

Deşi nu se prea ştie, legislaţia permite comercianţilor de ochelari să beneficieze de o cotă redusă de TVA, lucru care s-ar putea reflecta într-o ieftinire a acestora. Potrivit codului fiscal, o cotă redusă de TVA, de 9 procente, se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare. Aceasta este aplicabilă livrărilor de lentile de corecţie aeriene cu dioptrie şi, respectiv, livrărilor de lentile de contact cu dioptrie, precum şi accesoriilor acestora, precum şi celorlalte tipuri de proteze şi accesorii. În acest sens, proteza medicală este un dispozitiv destinat utilizării personale exclusive, ce amplifică, restabileşte sau înlocuieşte zone din ţesuturile moi ori dure, precum şi funcţii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atât intern, cât şi extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevăzut în mod special de către producător pentru a fi utilizat împreună cu proteza medicală, în sensul aplicării cotei reduse de TVA de 9%.

În afară de lentile care sunt considerate proteze şi se încadrează la cota de 9%, ramele de ochelari sunt cuprinse în categoria accesoriilor protezelor medicale, căzând tot sub incidenţa cotei de 9%, însă numai în măsura în care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru susţinerea lentilelor de corecţie aeriene cu dioptrie (Directiva 93/42/CEE, transpusă prin HG 54/2009).

Prin urmare, cei care comercializează rame de ochelari poate aplica cota redusă de TVA de 9% dacă deţin documentul ce atestă că ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.

În privinţa soluţiilor folosite pentru dezinfectarea, curăţarea, clătirea sau, după caz, hidratarea lentilelor de contact, deşi sunt considerate dispozitive medicale, lucrurile stau diferit. Şi asta pentru că în instrucţiunile de utilizare ale acestora se menţionează că acestea se utilizează pentru întreţinerea lentilelor de contact, fără a se face referire la lentilele de contact medicale sau cosmetice. Prin urmare, pentru aceste soluţii nu se poate aplica cota redusă de TVA de 9%, întrucât nu se poate face dovada că pot fi destinate specific pentru lentilele de contact cu dioptrie şi prin urmare nu se poate face dovada că intră în categoria accesoriilor protezelor medicale…

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu