Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din cauza procedurilor greoaie, zeci de investiţii în energia verde stagnează în județ.

Cu doi ani în urmă, pasiunile investitorilor pentru energia verde arătau o direcţie profitabilă şi susţinută de directivele Comisiei Europene privind ponderea acestora în producţia din ţară. Văzând facilităţile pe care le putea aduce o asemenea afacere, tot mai mulţi agenţi economici au decis să pună la muncă energia eoliană şi să creeze parcuri de acest fel în județ.

Din păcate, acum, multe dintre acestea aşteaptă un act pentru a deveni realitate. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin în prezent, pentru avizul de mediu cu procedura finalizată sunt două – Brebu Nou, Slatina Timiş, Văliug şi Domaşnea, Cornea, Cornereva, Mehadia (114 MW).

În procedură se află alte patru – Berzasca (15 MW), Vrani şi Răcăşdia (100 MW), Constantin Daicoviciu (1,5 MW) şi Lescoviţa (46 MW/69 MW). Pentru acordul de mediu au procedura finalizată 16 parcuri, cele mai multe în Moldova Nouă, Oraviţa sau Topleţ dar şi pe Sfânta Elena. În procedură pentru obţinerea acordului se află 11 parcuri eoliene, cele mai multe în zona Ciuchici, Oraviţa sau Naidăş.

Singurele parcuri eoliene care deţin autorizaţia de mediu necesară sunt la Topleț (1,8 MW), Oravița (9 MW) şi Sfânta Elena (48 MW).

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu