Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru a preveni topirea zăpezilor, programul de protecţie a fost devansat cu câteva zile.Deşi prognoza meteo nu prevede creşteri bruşte şi semnificative ale temperaturilor din următoarea perioadă şi nici ploi însemnate cantitativ, aprobarea planului de măsuri a fost amânată până la modificarea datelor.

„Nu ne aşteptăm la viituri puternice pe cursurile de apă, conform datelor pentru tot judeţul. Noi am întocmit două scenarii – ce se întâmplă dacă se topeşte brusc zăpada şi dacă peste aceasta vine o ploaie de peste 15 litri pe metrul pătrat. În primul caz, vor fi creşteri ale Bârzavei, Pogănişului, Nerei dar fără atingerea cotelor de atenţie. Dacă vine şi ploaia, vor fi atinse cotele amintite pe toate cursurile de apă, iar pe râul Pogăniş, depăşirea cotei de inundaţie. Aceste creşteri de nivel nu înseamnă neapărat şi pagube materiale, pentru că majoritatea râurilor sunt amenajate“, a liniştit spiritele Vilhelm Szabo, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.

Riscul major rămâne, pentru mai bine de jumătate din suprafaţa judeţului, la scurgerile de pe versanţi şi pâraiele necadastrate care se pot bloca mai ales din cauza mizeriei sau resturilor vegetale din albii. Prin urmare, administraţiile locale au fost somate pentru a curăţa albiile, podurile şi podeţele. Programul de monitorizare şi intervenţie împotriva inundaţiilor prevedea o perioadă de timp între 12 martie şi Paşti.

„Nu sunt de acord cu programul, ca s-o întindem până la Paşti. Ce dracu facem dacă vine apa? Trebuie devansate datele, ca să începem mai devreme“, a considerat prefectul Octavian Ţunea.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu