Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Un păstor tânăr, care avea ceva din alura mitropolitului Nicolae Corneanu și îndrăgostit de-a dreptul de Banat. Așa l-am cunoscut pe părintele episcop Lucian.

La prima întâlnire, în cadrul căreia mi-a oferit un interviu deosebit,  îmi mărturisea cu emoție că în anul 2006 a intrat pe poarta Episcopiei Caransebeșului, pe care mai intrase cu o sfială asemănătoare în urmă cu 20 de ani. Atunci, la început, era ucenic, mai apoi a intrat pe aceeași poartă ca păstor sufletesc. De la debutul păstoririi, astăzi se împlinesc 11 ani, iar anii îi poți număra și numai dacă îți alinți privirea prin bisericile noastre cărășene, dar și la tâmplele ninse ale tânărului episcop de atunci. În fiecare dintre ele, găsești urma pașilor episcopului  Lucian. Am aflat că a slujit în toate cele aproape 250 de locașuri sfinte; realmente un apostolat. Se întrevăd multe activități cu tinerii. De curând ne spunea că investiția Bisericii Ortodoxe în Caraș-Severin sunt tinerii, iar centrele de tineret sunt o mărturie a acestui adevăr.

„Se apropie de tineri ca un om cu suflet tânăr, care vede această etapă a vieții prin ochii lor și care îi încurajează să își exprime, prin activitățile pe care le întreprinde pentru aceștia, opiniile, sentimentele, experiențele, atât în contextul Bisericii, cât și în contextul societății. S-ar putea spune că se regăsește în mijlocul lor și că reușește să Îl aducă pe Hristos mai aproape de inimile tinerești și pe tineri, mai aproape de Biserică“ ne spune Roxana, o tânără din Caransebeș, încântată de ce a găsit în lucrarea părintelui episcop Lucian.

„Pot să spun că părintele Lucian este și păstorul celor bătrâni, al celor aflați în suferință, încercând ca, de fiecare dată când are ocazia, să le aducă bucurie și mângâiere, ținându-i de mână și împărtășindu-le parte din sufletul său printr-un zâmbet, printr-o vorbă dulce și întotdeauna prin rugăciune. L-am întâlnit pe când eram în spital. A fost în vizită la bolnavi, așa simplu, dar cu multă răbdare“ , ne-a spus nea Dumitru, un domn de 60 de ani, pe care l-am întâlnit în Parcul Tricolorului din Govândari.

Ar fi destule de amintit despre păstorul de azi al unei vechi episcopii, care astăzi îți dă alura unei înnoiri spirituale: Catedrala Episcopală, ce a devenit un simbol al gugulanilor, centre sociale pentru copii nevoiași și vârstnici, biserici vechi restaurate și activități culturale interesante. Continuăm să descoperim în această lume singură, un om, un părinte alipit cu inima de Caraș-Severin, de episcopia sa, de oameni, de locuri și de noi. La mulți ani, părinte episcop Lucian!