Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa acuză birocraţia funcţionarilor care frânează cel mai dorit proiect al reşiţenilor.

Domeniul schiabil Semenic a fost primul în topul priorităţilor votate de reşiţeni. „Mă bucur că a ieşit pe locul I şi e un domeniu care mie mi-e de suflet şi eu sunt convins că Muntele Semenic va fi motorul dezvoltării Banatului de Munte, declara Ioan Popa, primarul Reşiţei. Am depus proiectul de hotărâre de Guvern pentru schimbul de terenuri, 25 de hectare, Doman-Semenic, ne-au parvenit documente de clarificări, vreo 12. M-au derutat uşor, pentru că am fost convins că merge repede cu proiectul. Se pare că nu va merge aşa de repede. Acum lucrăm la clarificări“.

Schimbul de terenuri nu s-a făcut încă, mai întâi „trebuie să dăm clarificări ca să se ducă proiectul în şedinţă de Guvern, la dna prim-ministru Dăncilă, a precizat edilul. Dar până acolo mai avem de completat vreo 12 documente. Părerea mea este că anul acesta nu vom face mare lucru fizic“.

Întrebat dacă simte vreo piedică din partea Bucureştiului, primarul a declarat deschis că nu crede să fie vorba despre aşa ceva, ci de simplă birocraţie funcţionărească: „Titularul de proiect este Consiliul Judeţean. Eu simt – o spun cu sinceritate –, din ce-am lecturat, ce clarificări ni s-au cerut, 70% sunt chichiţe funcţionăreşti. Nu au legătură nici cu Dăncilă, nici cu Hurduzeu, nici cu PSD, nici cu PNL. Au legătură cu nişte oameni care stau acolo în birouri de 25 de ani şi ne mai cer să modificăm o virgulă, să mai schimbăm nu ştiu ce“.

Popa spune că nu este îngăduitor nici cu birocraţia din Primărie: „Este adevărat că s-ar putea să mi se întâmple şi mie în Primărie chestiuni de genul ăsta, de care eu să nu ştiu, şi dacă aflu, pot să mă duc să pun presiune pe omul ăla să mişte odată şi să ia o decizie. E, se pare că asta e buba noastră cea mai mare, acei funcţionari de care unii de sus nu ştiu că nu fac, sau dacă ştiu nu vor să intervină, ca să nu fie interpretat ca un abuz în serviciu şi aşa mai departe. Dar eu merg înainte cu proiectul ăsta şi nu ne vom lăsa până nu-l vom face“.

Unul dintre impedimente ar fi că Bucureştiul cere ca avizul de mediu obţinut de municipalitate să nu fie pe schimbul de terenuri, ci pe proiectul de dezvoltare alpină. Numai că autoritatea de mediu n-avea cum să dea aviz pentru dezvoltarea alpină, de vreme ce i s-a prezentat doar proiectul de schimb de terenuri. În consecinţă, „s-ar putea să nu pot să fac nimic mai departe, decât după ce fac Plan Urbanistic Zonal şi Studiu de Impact. Acesta din urmă durează vreo şase luni. (…) Eu mă rog la Dumnezeu să am hotărârea de Guvern şi să am terenul meu, al Reşiţei. Şi dup-aia nu ştiu dacă ei or să ne dea nouă 37 de milioane de euro ca să facem investiţia. Şi atunci noi putem, Reşiţa, defrişăm, luăm o instalaţie second hand, de afară. O instalaţie care, nouă, costă 8 milioane de euro, o poţi lua la 500.000, mai pui 500.000 şi ai montat-o“, mai speră primarul.

Teoriile pot schimba

Şi totuşi s-ar putea ca începerea lucrărilor fizice la proiectul domeniului schiabil de pe Semenic să nu dureze prea mult. Şi asta pentru că în ședința de plen a Camerei Deputaților de marţi, 16 aprilie 2019, au fost votate modificările la Legea 526/2003 care vizează domeniul schiabil. Astfel, aceste modificări vor contribui la scurtarea etapelor necesare realizării pârtiilor de schi. Studiile de prefezabilitate se vor realiza direct la solicitarea administrațiilor locale și centrale, fără intermedierea Institutului Național de Cercetări în Turism. Avizarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate sau a proiectelor tehnice se va face de către autoritatea publică centrală responsabilă, și nu de către Ministerul Turismului, iar autoritatea va finanța si realizarea studiilor de prefezabilitate.

„Modificările au în vedere și flexibilizarea procedurilor de scoatere din fondul forestier național sau din circuitul agricol a terenurilor care urmează să fie transformate în pârtii de schi. Sunt modificări care vin şi în sprijinul proiectului privind domeniul schiabil de pe Semenic, proiect care sper să demareze anul acesta şi vom face să se întâmple asta“, ne-a declarat deputatul Luminiţa Jivan.

Dezvoltarea zonei turistice Semenic“ este un proiect pentru care şi-au dat mâna Consiliul Judeţean, Primăria Reşiţa şi Primăria Văliug, un proiect considerat chiar vital pentru Caraș-Severin, având în vedere întinderea pe care o dezvoltă și investiția de peste 200 milioane lei. În 22 noiembrie 2018, Ministerul Turismului a dat avizul pentru această investiţie. Valoarea acesteia este de 213.677.335 de lei şi presupune o suprafaţă amenajată de peste 25 de hectare, 3.834 de metri de instalaţie telegondolă, pârtii de schi în lungime de aproape 8 kilometri şi multe altele.

Adaugă comentariu