Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dragoş Luca, şeful DSP, consideră că decizia Curţii Constituţionale a amânat o modificare inevitabilă.

Potrivit legii ce viza descentralizarea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) ar fi beneficiat, la începutul acestui an, de o reorganizare, prin care o parte din activitate ar fi trecut către alte instituţii şi o parte în subordinea Consiliului judeţean. Decizia Curţii a amânat, cel puţin pentru moment, această reorganizare.

„E poetic să crezi că «neconstituţionalitatea a salvat integritatea DSP», pentru că nu aşa se pune problema. S-a amânat decizia aşteptată, deznodământul, deşi noi eram pregătiţi pentru ambele variante. Descentralizarea nu afectează activitatea DSP, ci doar colectivul, în sensul că am fost obişnuiţi să lucrăm împreună. Existau nişte discuţii, neconfirmate încă, legate de faptul că cei de la compartimentul Programe să ajungă la Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu există niciun semnal în acest sens. Ministerul a precizat, pe de altă parte că este vorba de o agenţie de programe, fără să pomenească de acest lucru în structura CAS”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Campania de controale anunţată de ministrul de resort nu a ajuns ca notificare în teritoriu, dar a fost anunţată o serie de videoconferinţe care ar putea anunţa tocmai acest lucru. Până una-alta, acestea ar putea coincide cu planul de controale anual al DSP.

„Sunt lucruri care fac parte din fişa postului, dar am fost anunţaţi despre un «set» de trei videoconferinţe în care am putea primi anumite lămuriri. Cât despre respectarea condiţiilor igienico-sanitare în spitale, în toată ţara avem şi din cele care arată excepţional şi din cele care stau mai puţin bine. La noi, atât spitalul din Oravița cât şi secţia acestuia, Marila, a remediat unele probleme, ba chiar e bine acolo. În orice ţară din lume, când nu se respectă condiţiile într-o anumită secţie de spital, cel care a emis nişte norme (recte ministerul) poate suspenda activitatea în acea secţie, până la remedierea problemelor. În sistem, sunt anumite discipline deficitare, şi pe lângă că nu sunt medici, o închidere a unei secţii, justificată, poate trimite pacienţii către alt judeţ. Dar asta în cazul unor lucruri grave – gândaci în secţie, curge apa pe bolnavi – şi asta nu mai ţine de investiţii”, a mai adăugat dr. Dragoş Luca.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu