Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Subiectul unei construcţii rutiere pe sub Parcul Dragalina a constituit sarea şi piperul ultimei şedinţe a aleşilor caransebeşeni. Executivul primăriei a prezentat un studiu de prefezabilitate realizat de specialişti, din care a reieşit că pasajul rutier ar fi costat aproape 11 milioane de euro, o sumă enormă pentru bugetul municipiului Caransebeş, alte incoveniente fiind afectarea platanilor din Parcul Dragalina, relocarea tuturor reţelelor de utilităţi (apă, gaz, comunicaţii, energie electrică) sau blocarea accesului unor locatari în imobilele din zona Tarom, CEC şi Nicolae Bălcescu.

„În urma dezbaterilor, consilierii locali au ajuns la aceeaşi concluzie pe care am avut-o şi noi, executivul primăriei în prezent nu este oportună o asemenea investiţie. Din punct de vedere tehnic şi edilitar ar crea foarte multe probleme în zonă, costul este enorm, de aproape 11 milioane de euro, aşa cum reiese din acest studiu de prefezabilitate. Sper ca cel care a făcut această propunere să închidă această polemică pentru că propunerile prin care unii consilieri solicită proiecte costă fiecare contribuabil din Caransebeş şi este păcat să cheltuim bani de la bugetul local pe propuneri ştiinţifico-fantastice“, a precizat primarul Marcel Vela.

Cel care a venit cu ideea pasajului rutier, consilierul PDL Ilie Buzescu, a prezentat consilierilor doar câteva date despre firme care proiectează pasaje și câteva exemple de astfel de lucrări realizate în România, fără a prezenta însă date concrete despre surse de finanțare.

La această întrebare, pusă de mai mulţi aleşi, răspunsul lui Buzescu a fost de fiecare dată acelaşi: „Lucrez cu specialişti dispuşi să vină aici să vă prezinte astfel de variante“. Ideea consilierului local nu a fost susţinută nici măcar de şeful acestuia de partid, Alexandru Stănescu, ce a precizat că un pasaj rutier pe sub Parcul Dragalina nu este necesar, din cauza costurilor foarte ridicate şi a faptului că traficul din zona centrală nu este atât de mare încât să impună o astfel de investiţie.

Lidia Almăjanu

6 Comments

 1. La Caransebes acolo ideea unui ZOO ar prinde imediat: il aveti pe Ilie Buzescu si pe post de maimuta dar si papagal…

 2. Pentru o mai buna informare a locuitorilor din Caransebes, ar fi fost oportun sa se spuna si cauza care a adus in discutie necesitatea pasajului.
  Necesitatea pasajului a aparut ca o alternativa la propunerea de a se realiza trei sensuri giratorii in acea locatie ( a se vedea si discutiile aprinse pe Facebook).
  Nu se spune nimic de studiul de prefezabilitate sau fezabilitate efectuate pentru a realiza cele trei sensuri giratorii, necesetatea lor sau cand a visat cineva sa schimbe arhitectura actuala din centrul orasului. Poate se vrea construirea a inca trei fantani si asa s-ar creea o oportunitate.

  In Sedinta de Consiliu ar fi fost bine sa se fi prezentat raportul de activitate pentru anul trecut al Primarului si al Consiliului Local.

  Poate ca ar fi bine ca macar pentru viitor ssa se iintrebe si cetatenii pentru necesitatea efectuarii unor lucrari.

  Presedintele Organizatie PDL ar trebui sa isi sustina colegul de partid cat si sa se bata pentru a pune in practica si promisiunile electorale facute in caompania pentru Alegerile Locale.
  Poate a uitat ca a promis:
  – scaderea pretului apei potabile
  – desfiintarea taxei anuale pentru fierme
  – scaderea pretului taxei de salubritate mai ales ca de anul trecut functioneaza in oras prin parteneriat cu un italian o istalatie de incinerare.
  – informarea locuitorilor daca apa de la fantanile din oras este potabila. Nu rezulta de nicaieri acest lucru. Poate ca este o responsabilitate prea mare sa afirmi ca apa este potabila, a vazut macar un consilier un asemenea buletin de analiza?
  – infiintarea unui panou prin care locuitorii orasului sa fie informati de Deciziile luate de Consiliu, proiectele de hotarari ce vor fi discutate in Consiliul Local.

  • D-le Vasile, cred ca in Consiliul Local trebuie sa judeci ca un cetatean onest al orasului tau.

   Ma bucur ca ne-au fost remarcate si apreciate ideile din campania electorala, dar prea putini cetateni le-au inteles sau au vrut sa le inteleaga. Ca in orice sistem democratic suveran este votul (alt sistem mai bun nu exista!) si in consecinta USL-ul si ideile lui au avut sustinerea majoritara (mult prea covarsitoare!). Credem ca e normal sa-si puna programul de administratie locala in practica.
   Poate ca al nostru era mai bun, dar …
   Cu parere de rau, ne doare pentru ca multi au spus ca ne-au apreciat aceste idei (au mai fost si altele, printre care si cele privind o mult mai buna atragere a fondurilor europene), dar la vot a iesit altfel.
   Oricum noi ramanem aceeasi!

 3. A vazut cineva cu cat a crescut impozitul pentru anul 2013?

  Nu comenteaza nimeni marirea impozitului cu aproape 20%!

 4. Studiul pentru realizarea celor trei sensuri giratorii a fost prezentat?
  Astfel nu ar fi fost pus in discutie realizarea pasajului.
  Dar la noi tot ce viseaza cineva noapte se aproba in Consiliul Local, avem doar marionete.

Adaugă comentariu