Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune directorul Muzeului Banatului Montan, Dumitru Ţeicu, referindu-se la starea sitului de la Tibiscum.

Ziduri scunde, resturi de piatră, câte un şanţ, toate pierdute printre arbuşti şi bălării. Dacă nu ai ceva cunoştinţe de istorie, nici nu ştii că te afli lângă unul dintre cele mai renumite oraşe din Dacia romană – municipiul Tibiscum. Aceasta este situaţia de la Jupa, lângă Caransebeş, unde se află cel mai important sit arheologic din Banat.

Aici, acum aproape două milenii, se ridicau un castru roman, un vicus (sat) militar şi oraşul civil. Situl este cel mai intens cercetat din Banat, unul dintre motive fiind şansa aproape unică de a nu fi afectat de dezvoltarea localităţii moderne Jupa. Însă valorificarea sa, chiar şi conservarea, lasă de dorit. Din păcate, situaţia de la Tibiscum nu este unică, ea putând fi regăsită şi la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, Porolissum sau Grădişte. Directorul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, Dumitru Ţeicu, trage un semnal de alarmă despre soarta acestor situri. Printr-o adresă trimisă ministrului Culturii, Puiu Haşotti, dr. Ţeicu expune situaţia de la Tibiscum, propunând soluţii pentru rectificarea problemelor şi salvarea acestor monumente unice.

Cauza profundă a acestei stări rezidă în situaţia juridică a rezervaţiei de la Tibiscum, care nu poate oferi o administrare eficientă, o politică de cercetare coerentă şi de durată şi ca atare nu poate favoriza promovarea ştiinţifică şi culturală a acestei rezervaţii arheologice“, precizează Dumitru Ţeicu. Cercetarea ştiinţifică la acest sit se face secvenţial de o echipă a Universităţii de Vest din Timişoara şi de un arheolog de la Muzeul de Etnografie din Caransebeş.

„Investigaţia arheologică, având o conducere bicefală, a fost mereu marcată de sincope şi improvizaţii. Expoziţia despre oraşul roman Tibiscum este dezafectată de mai bine de un deceniu. O parte a monumentelor conservate este acoperită de vegetaţie şi de arbuşti, iar termele sunt într-o avansată stare de degradare“, descrie directorul muzeului reşiţean, pe scurt, situaţia de la Tibiscum.

Soluţia pe care Dumitru Ţeicu o propune Ministerului este instituirea unui administrator cu personalitate juridică al rezervaţiei arheologice, a unui consiliu de administraţie şi a unuia ştiinţific, care să înlăture conflictele dintre diferitele instituţii implicate, care, de altfel, se regăsesc şi la siturile de la Ulpia Traiana sau Porolissum. În plus, dr. Ţeicu accentuează şi necesitatea unei separări între administrarea Muzeului de Etnografie din Caransebeş şi rezervaţia arheologică de la Tibiscum.

 

La alţii se poate…

Un exemplu de valorificare a unui sit arheologic ne vine din Austria, de la Carnutum. Pe malurile Dunării, romanii au ridicat o tabără militară, care, ulterior, a devenit capitală a provinciei Pannonia Superioară, găzduind unul dintre cele mai mari amfiteatre din Imperiu (15.000 de locuri). Pentru a pune în valoare această comoară istorică, aici a fost creat un parc arheologic cu o suprafaţă de 10 km pătraţi. Ruinele, îngrijite, alcătuiesc un muzeu în aer liber, în timp ce una dintre locuinţe („casa lui Lucius“) a fost reconstruită în întregime cu materiale şi metode tradiţionale şi a fost deschisă publicului în anul 2006, oferind vizitatorilor experienţa unică a unei vizite într-o casă romană.

Între timp, în România, la Tibiscum, un sit care are un potenţial deloc neglijabil, „cu greu cosim şi iarba de lângă ziduri“, spunea Dumitru Ţeicu.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu