Caraş-Severin, Romania

„Eu am 60 de oi, iar anul trecut am dat 20 de miei. Chiar dacă oile nu sunt uşor de întreţinut, dacă vrei să ai carne şi brânză bună, de Paşte voi vinde kilogramul la preţul de anul trecut, între 19 şi 22 de lei, că lumea nu are bani“, ne-a spus Florea Danciu.

Ca să nu rămână cu mieii nevânduţi, unii ciobani preferă să-i vândă la export, mai cu seamă că preţul este mai bun decât în ţară. „Eu am 300 de oi. Anul trecut am vândut miei şi la piaţă, dar i-am dat şi la export. Au venit străinii cu TIR-ul şi am încărcat câte 200 de miei deodată. Este mult mai profitabil aşa, decât să aştepţi să vină cumpărătorii acasă, mai ales că sunt puţini cei care cumpără un miel întreg. Majoritatea i-au câte două – trei kilograme, cât să le ajungă pentru masa de sărbători“, ne-a spus Mircea Mureşean.

La fel gândesc şi cumpărătorii, care sunt de părere că ciobanii nu ar trebui să majoreze preţul cărnii de miel. „Deobicei, de sărbători, se scumpesc toate în pieţe, şi nu cred că ar fi cazul să se scumpească şi comercianţii carnea de miel, că şi aşa nu este ieftină“, ne-a spus Maria Arghil.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu