Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultimii ani, când numărul firmelor autohtone nou apărute scade, creşte aportul de capital străin.

Balanţa se păstrează şi în ceea ce priveşte datele întregistrate luna trecută de către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

În condiţiile în care, încă din luna februarie a acestui an, numărul înmatriculărilor operate a trecut bine de pragul de 100, octombrie este prima care rupe acest ritm. Mai exact, la ORC Caraş-Severin au fost efectuate, pe parcursul lunii trecute, 99 de înmatriculări. Situaţia statistică arată că, în funcţie de forma juridică aleasă, au apărut în mediul economic cărăşean 49 de societăţi cu răspundere limitată (dintre care trei au beneficiat de facilităţile acordate celor care intră pentru prima dată în economie – SDL – D), 32 de persoane fizice autorizate, 17 întreprinderi individuale şi, după o bună bucată de vreme, şi o întreprindere familială.

În schimb, dacă numărul mediu de firme cu aport de capital străin se situează între trei şi patru, în luna octombrie a acestui an au deci să infuzeze capital străin în Caraş-Severin cinci investitori. Doi sunt din Germania – unul cu sediul în Tirol care are ca obiect de activitate creşterea caprinelor şi celălalt în Reşiţa în domeniul comerţului en–gros – doi din Italia (unul la Eftimie Murgu şi se va ocupa cu transporturi rutiere de marfă, iar celălalt la Anina şi are ca obiect de activitate confecţionarea obiectelor de îmbrăcăminte) şi cel de-al cincilea din Turcia, care are sediul în Sadova Veche şi va activa în alimentaţia publică.