Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi aleşii reşiţenilor au votat, pentru anul acesta, o majorare cu 50% a impozitelor datorate de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale (majorând cota de la 0,1% la 0,15% cota aplicabilă valorii impozabile a bunului), s-a decis acordarea, ca şi în trecut, de bonificaţii şi scutiri de penalităţi.

Birul local aferent acestui an poate fi plătit, fără majorări, în două tranşe egale, una până la sfârşitul lunii martie, cealaltă până la sfârşitul lui septembrie. Însă persoanele fizice sau juridice care se decid să achite totul integral, până în 1 aprilie, impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport, beneficiază de o bonificaţie de 10%. Cine va pierde acest termen, va avea de plătit majorări de întârziere de 1% pe lună sau pe fracţiune de lună, pe birul aferent primei jumătăţi a anului.

În plus, cei care au adunat restanţe din anii precedenţi, au şansa să scape de plata accesoriilor, incluzând dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere dacă îşi achită integral datoriile istorice – debitele principale restante, inclusiv amenzile contravenţionale existente în sold – până în 1 aprilie. Scutirea se acordă însă doar persoanelor care o cer. Astfel, pe lângă plata datoriilor, este necesară completarea cererii de scutire de la plata dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere, pe un formular obţinut de la Direcția Impozite și Taxe, care trebuie depus însoţit de copia actului de identitate.

Administraţia reşiţeană acceptă, în prezent, toate modalităţile de plată recunoscute la nivel naţional, incluzând plata în numerar sau cu cardul, la ghişeele celor două casierii (una în spatele palatului administrativ, cealaltă pe Buleverdul Republicii), plata prin mandat poştal sau prin virament bancar cu ordin de plată, precum şi plata online, cu cardul bancar, prin intermediul pletformei ghiseul.ro. În cel din urmă caz, contribuabilul poate obţine un nume de utilizator şi o parolă, pe care o poate schimba ulterior. Platforma poate fi accesată de oriunde şi permite utilizatorului să vadă şi să achite impozitele şi taxele locale.

Pentru cei care aleg varianta clasică, a plăţii la ghişeu, cele două casierii sunt deschise de luni până vineri, cu un program general de la 8.00 la 16.00, cu ziua de vineri scurtă, de la 8.00 la 13.30, dar şi cu o zi de program prelungit, până la ora 18.00 – miercuri, în cazul Corpului II (din Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 9), respectiv joi, în cazul Corpului IV (de pe Bulevardul Republicii, nr. 18).