Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Problema nu vizează doar medicina de specialitate, ci şi pe cea de familie, fiind afectat mai ales mediul rural.

Sistemul medical cărăşean continuă să aibă de suferit de pe urma penuriei de halate albe. Fie că au luat calea Occidentului, fie că au preferat centrele mai mari ale ţării, cadrele medicale au continuat să ocolească judeţul nostru. Şi nu este vorba doar de specialişti.

Potrivit ultimei situaţii existente la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Caraş-Severinul ar mai avea nevoie de vreo 28 de medici de familie, problema fiind înregistrată chiar şi în mediul urban. Dacă, de exemplu, Caransebeşul stă bine, având 18 medici de familie, normele stabilind că ar fi fost necesari 15, Reşiţa are doar 41 plus un punct de lucru, necesarul fiind stabilit la 45.

În consecinţă, comisia de specialitate de la nivelul Casei a stabilit că sunt deficitare la capitolul medicinei de familie următoarele zone şi localităţi: Reşiţa, Bocşa, Anina, Brebu Nou, Ciudanoviţa, Gârnic, Marga, Goruia, Văliug, Vrani, Berzovia, Berzasca, Bucoşniţa, Caraşova, Cornereva, Lupac, Măureni, Obreja, Pojejena şi Slatina Timiş.

Şi chiar dacă diferenţele dintre necesar şi realitatea din teren este mai mare în mediul urban, există comune unde nu există niciun medic, deşi ar fi trebuit să aibă unul sau doi. Nu există niciun medic de familie la Brebu Nou, la Ciudanoviţa, în Gârnic, Goruia, Marga, Văliug şi Vrani. Se pare că halatele albe fug de aceste localităţi, deşi normele Casei nu sunt atât de restrictive, permiţând unui medic de familie să încheie contract cu casa dacă reuşeşte să aibă pe liste măcar 300 de persoane…

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. Saracii medici nu au bani sa-si cumpere un halat alb ! dar fac sejururi in Dubai !

Adaugă comentariu