Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi locuiesc în municipiu de zeci de ani, oamenii nu şi-au putut face decât acte provizorii, din cauza situaţiei terenului de sub case.

Reşiţenii din diferite zone ale urbei au întâmpinat oarece dificultăţi atunci când a venit vorba de acte, din cauza regimului locuinţelor în care stau, ce au fost construite pe terenurile primăriei. Iar demersurile făcute de oameni la municipalitate n-au fost deloc puţine. Unii chiar au şi intentat pocese pentru a-şi putea intabula construcţiile şi pentru a-şi putea face buletinele. Nu de alta, dar în lipsa unui act de proprietate, niciunul dintre cei care locuiesc în acele imobile nu-şi putea face decât un act de identitate provizoriu, valabil cel mult un an. Poate că pare o nimica toată, însă cu respectivul document nu poţi obţine un credit, nu poţi ieşi din ţară, nici măcar în spaţiul european, decât dacă ai paşaport. Iar lista problemelor nu se încheie aici. Ce-i drept, toate pleacă de la faptul că actualii proprietari ai imobilelor sau cei de la care le-au cumpărat le-au construit pe terenuri proprietate privată a urbei.

„Cu privire la o serie de terenuri ce sunt aferente unor construcţii, imobile, case din Reşiţa, în zona Câlnic, pe strada Bistra, în zona Ţerova şi nu numai, terenurile respective constituie un subiect poate nerezolvat până acum. Am luat act de acea necesitate, şi anume de faptul că terenul ar trebui să aparţină oamenilor care şi-au făcut casele acolo, poate acum 20 de ani, acum 50 de ani, acum 60 de ani, şi atunci singura posibilitate legală pentru a-şi face buletine, pentru a se intabula cu acele case, este să le dăm dreptul de superficie. Valorile nu sunt mari, sunt valori de chirie a terenului, iar cu superficie dânşii pot trece mai departe să intabuleze casele, să-şi facă documentele legale necesare. Este o noutate la Reşiţa şi cred eu că este un alt pas important pentru a ajuta aceste familii, aceste persoane care şi-au construit cu sârguinţă aceste imobile, dar din păcate au rămas cumva suspendate parcă. (…) Dânşii nu se pot duce la Cartea Funciară, de exemplu, cu terenuri închiriate ca să se intabuleze cu casele. Şi atunci a fost o cerinţă juridică, iată că s-a luat act de această necesitate şi s-a mai făcut un pas mic în aparenţă, dar cred eu că unul mare în realitate”.

Potrivit hotărârii consiliului local, dreptul de superficie se dă contra cost, pentru o perioadă de 99 de ani, cu posibilitatea prelungirii contractului în baza acordului părţilor. Preţul pe metru pătrat, pe an, este de 1,68 de lei pentru zona A, 1,2 lei pentru zona B, 0,96 de lei pentru zona C, respectiv 0,72 lei pentru zona C. Plata se face trimestrial, iar actualizarea preţului se va face anual, la 1 ianuarie, prin indexarea cu rata inflaţiei. Iar reşiţenii beneficiari au obligaţia ca, în termen de şase luni de la semnarea contractului, să-şi intabuleze dreptul de superficie în Cartea Funciară. După care pot continua demersurile pentru un act de identitate altfel decât provizoriu.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu