Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Metodele de a păcăli cetăţenii devin tot mai ingenioase, motiv pentru care poliţiştii îndeamnă la prudenţă. Astfel, un bărbat în vârstă de 43 ani din Sibiu a ajuns la sediul Poliţiei Municipiului Caransebeş, prins fiind în flagrant de oamenii legii când încerca să păcălească o tânără să cumpere un inel.

Modul în care acesta a acţionat este unul foarte inventiv, totul petrecându-se pe str. Mihail Halici din Caransebeş, în după-amiaza de 11 septembrie. Mai exact, când a văzut că se apropie tânăra în vârstă de 20 ani, a aruncat un inel în faţa ei, iar apoi a părut surprins de existenţa bijuteriei şi, deşi a pretins că l-au găsit împreună a zis că nu are nevoie de el, iar contra unei sume de bani poate să îl păstreze ea. Pentru a primi o sumă mai mare a asigurat-o că inelul este din aur. Bărbatul nu a primit niciun ban fiindcă oamenii legii l-au condus la sediul poliţiei pentru cercetări, fiind întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune.

„Acesta este unul din modurile de operare folosite de infractori pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune. O altă păcăleală, tot cu bijuterii mai este practicată în special de femei şi anume ghicitul cu astfel de obiecte valoroase. După ce îşi alege victima, atent analizată să aibă bijuterii, o abordează chiar pe stradă şi sub diverse pretexte că ştie să ghicească în batistă îi cere victimei diverse bijuterii întrucât acesta reprezintă elementul esenţial. Infractorul nu face decât să înlocuiască bijuteriile cu bucăţi de metale sau pietre pe care le înapoiază victimei, iar el se face nevăzut cu inelele, brăţările sau lănţişoarele veritabile“, a precizat ag. pr. Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin.

Având în vedere că suntem în sezonul toamnei, cetăţenii trebuie să fie atenţi de unde îşi achiziţionează jgheaburile de scurgere a apei, fiindcă pot întâlni aşa-zişi „meseriaşi“ care oferă material de bună calitate, dar şi manoperă, la preţuri foarte mici. Aceste oferte nu fac decât să fie pretextul pentru a intra în locuinţă şi profitând de neatenţia propietarului, să îi sustragă bani sau bunuri. Chiar dacă nu sustrage bunuri, suma de bani pe care reuşeşte să o primească în urma „ofertei“ este suficient de mare şi profitul pe măsură, iar păgubitul se alege cu marfă de slabă calitate, mai avertizează poliţiştii.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu