Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi de sărbătorile pascale, cărăşenii au făcut abuzuri, după care au apelat numărul 112.Aşa cum a devenit o „tradiţie“, cele trei zile de Paşte i-au pus pe drumuri pe angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin. După ce au postit, românii s-au înfruptat „creştineşte“ din toate bucatele pe care le-au pus pe masă, uitând de tratament, de boli şi indigestie.

Prin urmare, la dispeceratul Ambulanţei au fost înregistrate, în cele trei zile, 360 de solicitări pe raza întregului judeţ. „61 dintre acestea au reprezentat colici abdominale şi indigestii, 28 au fost pacienţi găsiţi în stare de inconştienţă (câţiva au fost găsiţi decedaţi) şi 12 au fost lipotimii şi stări lipotimice.

Au predominat, cum era de aşteptat, colicile, afecţiunile cardiace, hipertensiunile arteriale, insuficienţele respiratorii. La copii, dar şi la adulţi s-au întâlnit stări febrile, viroze respiratorii, a precizat dr. Marius Cotârlă, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin. Cu toate că cele câteva sute de solicitări par multe, acestea nu sunt cu mult mai crescute decât un weekend obişnuit al lucrătorilor din SJA.

„Asistenţa prespitalicească şi Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD a Spitalului Judeţean funcţionează non-stop. Patologia nu e diferită faţă de alţi ani, dar acum, medicii de familie au fost liberi sau funcţionează pe bază de programare. Este firesc să se întâmple ce s-a întâmplat. Oricum, după mese îmbelşugate ce au trecut, este necesar să se evite abuzurile, să se urmeze o cură de detoxifiere, să nu se întrerupă tratamentul prescris de medicul de familie şi să se ţină cont de dietă“, a mai spus dr. Cotârlă.

Flavius Rotariu